SJEDNICA U SRIJEDU

Vlada odlučuje o pojeftinjenju plina za 15 do 20 postio

22.03.2016 u 17:31

Bionic
Reading

Vlada bi na sjednici u srijedu trebala donijeti odluke temeljem kojih bi prirodni plin za kućanstva od početka travnja mogao pojeftiniti za, procjenjuje se, 15 do 20 posto

Naime, prema prijedlogu dnevnog reda, Vlada na sjednici u srijedu treba donijeti odluke o cijeni plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina, odnosno Ina, dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), te odluku o cijeni po kojoj je HEP dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstava.

Prema prijedlogu tih odluka, Ina će biti dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati HEP-u po cijeni od 0,1369 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 20,2 posto niža cijena nego sada (0,1715 kuna po kWh), a HEP će plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava prodavati po cijeni od 0,1734 kune po kWh, što je 24,2 posto niža cijena nego sada (0,2289 kuna po kWh).

Vladinim odlukama te će se nove, niže cijene primjenjivati u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

No, koliko će nakon odluka Vlade plin točno pojeftiniti kućanstvima znat će se nakon što Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) donese odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom, kojom će utvrditi cijenu plina za svakog od 30-ak lokalnih distributera.

Prema nekim neslužbenim procjenama, cijena plina za kućanstva bi u konačnici od početka travnja mogla biti niža od 15 do 20 posto.

Pojeftinjenje plina za kućanstva neslužbeno je najavljeno prije desetak dana, nakon što je Upravno vijeće HERA-e na sjednici održanoj 11. ožujka Ministarstvu gospodarstva dalo pozitivno mišljenje na prijedloge odluka koje će se sutra naći i predl Vladom. Ta se najava pojeftinjenja obrazlagala padom veleprodajnih cijena plina u Europi, s obzirom da cijene plina s odmakom prate pad cijena nafte na tržištu.

Vlada bi sa sutrašnje sjednice Saboru trebala uputiti izmjene Zakona o zaštiti od buke, kojima se on usklađuje s europskim zakonodavstvom i to vezano za izradu strateških karata buke i akcijskih planova. Izmjenama se uz ostalo obveznici izrade akcijskih planova obvezuju da te planove i službeno donesu odnosno usvoje.

Vlada treba odlučiti i o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Križevačke eparhije odnosno pomoći u hrani iz robnih zaliha u protuvrijednosti tri milijuna kuna.