INVESTICIJA TEŠKA 1,6 MILIJARDI KUNA

Vlada očekuje da će 'Trg pravde' biti izgrađen do 2019. godine

03.10.2013 u 16:24

Bionic
Reading

Vlada je predložila da se projekt 'Trg pravde', koji bi do 2019. godine trebao biti sagrađen na zagrebačkom Črnomercu, financira sredstvima Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom

Projekt 'Trg pravde' podrazumijeva da se na jednom mjestu nađu svi sudovi koji su inače razasuti po Zagrebu - od Zrinjevca do Selske i Vukovarske ulice. Nekretnine u kojima se danas vode sudske rasprave bi se prodale ili na drugi način unovčile, a sudovi bi na Črnomercu napokon dobili adekvatne prostorije za rasprave.

Troškove održavanja i režija 'Trga pravde' pokrivat će, prema prijedlogu Vlade, Ministarstvo pravosuđa. Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija zadužen je za završetak postupka javnog natječaja kako bi se izabrao privatni partner za gradnju projekta i to na ugovor od 30 godina.

Gradnja bi, kažu u Vladi, trebala početi sredinom 2015. godine a sudovi bi se preselili 2019. godine. Projekt je vrijedan 1,6 milijardi kuna, a realizirao bi se po modelu javno-privatnog partnerstva.

Na Trgu pravde bi se, dakle, trebali izgraditi novi Županijski, Opći građanski, Trgovački i Prekršajni sud, Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo te Pravosudna akademija.