LOŠI MATEMATIČARI

Vlada ni plaće ne zna izračunati

07.12.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Ministri u hrvatskoj Vladi, ili njihovi ljudi zaduženi za financije, godinama ne uspijevaju dobro planirati sredstva potrebna za isplatu plaća svojih zaposlenih. Na kraju svake godine u proračunu se radi preraspodjela kako bi se osigurao novac za plaće, pa je tako bilo i ove godine

Iako su priliku za pogreške u svojim proračunskim planovima imali samo prije tri mjeseca kod rebalansa proračuna, ministri su i u prosincu trebali intervencije, pa je tako preraspodijeljeno 1,4 milijarde kuna u proračunu.

Samo na plaćama, pokazuje Vladin dokument, ministri su trebali popravke vrijedne 250 milijuna kuna. Otprilike isti iznos je, kad su u pitanju plaće, preraspodijeljen i prošle godine na zadnjoj sjednici Vlade u studenom. Najveća se promjena ove godine dogodila u Ministarstvu unutarnjih poslova koje je do kraja godine moralo osigurati dodatnih 99,1 milijun kuna za plaće i 20,34 milijuna kuna za doprinose na te plaće, što je ukupno gotovo 120 milijuna kuna

Kako se ukupni proračun MUP-a nije povećavao nego je čak smanjen za dva milijuna kuna, MUP je morao prebacivati novac s jedne stavke na drugu, pa su tako najviše stradale državna granica i policijska oprema. Sredstva za upravljanje državnom granicom smanjena su za 15 posto, odnosno za 121 milijun kuna, a novac za policijsku opremu smanjen je za čak 23 posto. Naime, stavka policijska oprema u proračunu MUP-a smanjena je za 39 milijuna kuna i srezana je sa 168 milijuna kuna na 129 milijuna kuna.

Kako se MUP-u dogodila kriva procjena u troškovima plaća, te je li ona posljedica lošeg računovodstva ili dodatnog zapošljavanja od rujna kada je napravljen rebalans proračuna iz tog nam ministarstva jučer na upit Novog lista nisu odgovorili.

Šef sindikata policije Dubravko Jagić kaže da ne zna zašto su troškovi plaća povećani za 120 milijuna kuna, jer povećanja plaća u MUP-u nije bilo, a što se tiče smanjenje novca za policijsku opremu ističe da se u tom smislu ne smije štedjeti na policijskim službenicima, jer su svi dosada morali naučiti da se sa sigurnošću ni policijskih službenika ni građana ne smije igrati.

Misli to i Ranko Ostojić, nekadašnji ravnatelj policije i SDP-ov kandidat za ministra, koji kaže da će o toj preraspodijeli u Saboru tražiti objašnjenje ministra Tomislava Karamarka.

'Ne znam na kojoj bi se to opremi moglo štedjeti, ali vlada popriličan kaos u redovitom opremanju policije. Vjerojatno je riječ o zimskom opremanju, jer je natječaj za tu opremu propao', pretpostavlja Ostojić

Troškovi plaća su rasli i u oružanim snagama, ali su u MORH-u izgleda nešto bolje računali pa je povećanje na plaćama, doprinosima oko 14 milijuna kuna. Ipak, i oni su pronašli isti recept za dodatni novac za plaće pa su za 25 milijuna kuna smanjili sredstva za opremanje i modernizaciju. Uz to, u MORH-u su zbog povećanje snaga u Afganistanu morali pronaći i dodatnih 11 milijuna kuna za troškove mirovnih misija.

U Ministarstvu znanosti smanjeni su troškovi plaća u osnovnim i srednjim školama za ukupno 44 milijuna kuna, pa se ni tamo očito nije dobro planiralo, što dokazuje i povećanje troškova za plaće od ukupno dvadesetak milijuna kuna na sveučilištima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Zadru.