SUZBIJANJE NELOJALNE KONKURENCIJE

Vlada napokon odlučila pratiti kamo se prelijeva javni novac

16.05.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Vlada je usvojila smjernicu Europske komisije o transparentnosti financijskih odnosa između države i javnih poduzeća. Tako se više neće moći prelijevati nenamjenski novac namijenjen poduzećima poput HŽ-a ili Croatia Airlinesa

Smjernica Europske komisije odnosi se na poduzeća u većinskom vlasništvu države ili lokalne samouprave te na poduzetnike koji rade poslove od općeg interesa kao što je, primjerice, prijevoz. Ti poduzetnici će dobiti obavezu voditi posebne račune i podatke o primanju i korištenju državnog novca.

Ministar financija Slavko Linić kaže da bi Zakon o transparentnosti tokova javnih sredstava trebao biti na snazi od 1. srpnja, a smatra da će potpuno onemogućiti nenamjensko prelijevanje proračunskog novca. Primjerice za plaće - kao što je znalo biti dosad u poduzećima kao što su HŽ i Croatia Airlines. 'Europske komisija na to je posebno osjetljiva, a razlog je suzbijanje nelojalne konkurencije koja može nastati', objašnjava Linić.

'Više neće biti moguće otplaćivati avione ni pokrivati gubitke prijevoza putnika van sezone jer su to tržišne djelatnosti, a neće biti moguće ni sredstva namijenjena održavanju željezničke infrastrukture trošiti na plaće', naglašava Linić i dodaje da će onaj tko se bavi prijevozom morati na prijevozu i zarađivati. 'Bez toga, zatvorit ćemo i putnički i teretni prijevoz', rekao je Linić.

Premijer Zoran Milanović tvrdi da je krivnjom prošle Vlade isplaćena otpremnina od četiri milijuna kuna bruto bivšem predsjedniku Uprave Croatia Airlinesa, unatoč lošim rezultatima.

Govoreći o plaćama pilota Croatia Airlinesa koji su u štrajku, Milanović ih je usporedio s pilotima kanadera s kojima je, kaže, razgovarao. Milanović kaže da se oni ne žale iako imaju male plaće, dok s druge strane lete dva metra od vatre u kabini u kojoj je 40 Celzijevih stupnjeva.