ANGAŽIRANJE PR AGENCIJA

'Vlada mora kazniti Vargu i HZZO'

14.10.2014 u 11:21

Bionic
Reading

'O ovoj odluci nismo razmišljali prije par mjeseci. Međutim, količina žuči i agresije u određenim krugovima potaknula nas je da donesemo jasnu odluku da stvari definiramo. Dodatnog plaćanja javnim novcem PR usluga nema. Iznimno za velike projekte, i to će znati svi.' Tim je riječima na sjednici Vlade u srpnju 2012. premijer Zoran Milanović obrazložio donošenje Uredbe o zabrani angažiranja PR agencija od strane države, državnih tvrtki i agencija

Dvije godine kasnije, sasvim je jasno da je Uredba ostala mrtvo slovo na papiru jer je prekršena nebrojeno puta. Posljednji primjer u kojem je HZZO, dok mu je na čelu bio Siniša Varga, današnji ministar zdravlja, pokazuju da su se poslovi cjepkali u nekoliko tranši ispod 70.000 kuna kako bi se izbjegla javna nabava i posao omogućio Rizol mediji, tvrtki bliskoj SDP-u. Varga je, podsjetimo, potpisao pet ugovora u vrijednosti od 425 tisuća kuna, ali su bili rascjepkani na iznose manje od 70.000 kuna.

Mirela Holy, danas šefica ORaH-a, nekad i sama članica SDP-a jedne PR agencije kaže kako bi Vlada sada svoju 'vjerodostojnost trebala pokazati kažnjavanjem onih koji se Uredbe nisu pridržavali'.

'Ako želi zadržati kriterije koje je sama postavila, Vlada mora kazniti one koji se Uredbe nisu pridržavali. S druge strane od HUOJ-a ne očekujem nikakvu reakciju, jer oni su se otpočetka bunili protiv takve Uredbe smatrajući je diskriminirajućom. U slučaju HZZO-a jasno je da sustav nije bio transparentan i da je sve bilo prilagođeno samo da jedna tvrtka dobije posao', zaključila je Holy.

Unatoč pokušaju da od Vlade doznamo što planira poduzeti u slučaju kršenje Uredbe, na pisani upit odgovor nismo uspjeli dobiti. Što je sve govorio Milanović na sjednici Vlade kada je Uredba donesena, možete pogledati u videoprilogu.