SINDIKALNO PODSJEĆANJE

Vlada mijenja zakon o obvezama u kojem obveze ne postoje još od 2003.

28.04.2016 u 12:18

Bionic
Reading

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) priopćio je danas kako Vlada RH mijenja Zakon o obvezama i pravim državnih dužnosnika u kojem obveze ne postoje još od 2003. godine, dodajući kako ne želi ulaziti u razloge posljednjih izmjena i dopuna

'Ako članak 5. Ustava kaže da u Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom, onda valjda i zakoni moraju biti u skladu sa samima sobom, a zakon koji svojim nazivom implicira postojanje obveza koje više ne sadrži možda bi trebao naslov konačno uskladiti sa sadržaje', ističe SDLSN, uz podsjećanje kako zakon koji u svom naslovu sugerira postojanje obveza državnih dužnosnika takve obveze ne propisuje od 23. listopada 2003. godine.


Tada su, navode sindikalci,stupanjem na snagu Zakona o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti prestale važiti odredbe članka 2. do 10. Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, temeljem čega je glava II. ovoga Zakona 'Obveze dužnosnika za vrijeme obnašanja dužnosti' ostala bez sadržaja, a obveze dužnosnika sada propisuje drugi zakon - onaj koji regulira sukob interesa.

'Tako danas u Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika od obveza nema ni 'o' pa se postavlja pitanje treba li se i nadalje tako zvati ili bi naziv trebao odražavati njegov stvarni sadržaj, a to su samo prava', zaključuju u SDLSN-u.