PREMIJER OREŠKOVIĆ

'Vlada je stabilna, a moja stranka su hrvatski građani'

01.05.2016 u 14:49

Bionic
Reading

Danas se u Okučanima obilježava 21. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak". Komemoracija poginulim nazočili je i premijer Tihomir Orešković, koji je poručio da su njegova stranka građani Hrvatske

"Ocjenu ćete dati vi i građani Hrvatske. To je jedan kratak rok, mogli smo još dosta toga dodati i popraviti, počevši od mene. Formirali smo Vladu, donesli realan proračun i reformski paket. Ne možete imati promjene ako nemate reformski paket. Sada neki pišu da su neke reforme preambiciozne. Tu smo da preokrenemo i popravimo situaciju. Ja sam veliki optimist, pratim rezultate. U petak smo potpisali projekt od 200 milijuna eura, ima i drugih investicija. Kao premijer sam u 100 dana imao i druge obveze, proširiti naš imidž. Bio sam u Bruxellesu, sastao se s Cameronom i Orbanom. Kod nas je bio princ Charles, bio sam kod Angele Merkel, Svetog oca, a nedavno nas je posjetio I Erdogan. Tu se stvara jedan pozitivan imidž. Ja sam uvjeren da ćemo se svi u kratkom roku osjećati bolje. Da će se promijeniti taj “mindset” koji vlada. Najbolje će pokazati investicije. Od početka sam bio optimist, a danas sam još veći optimist”, kazao je Orešković, a prenosi televizija N1.

Jedna od reformi koja koja privukla najviše pažnje je i porez na nekretnine, a premijer uvjerava da će on biti "fer". "Tu su dvije faze. Danas svi plaćamo komunalne nagnade. Ako osoba ima jedan stan ili jednu kuću, moći će se zamijeniti komunalna naknada za porez na nekretninu. Zato smo to stavili na 2018., da imamo dovoljno vremena složiti jedan kvalitetan proces. Druga faza, od 2020. će uzeti malo više vremena. Oni koji imaju više nekretnina trebali bi malo više I platiti. To je ta druga faza. Bit će fer.”

Danas se obilježava i Međunarodni praznik rada. I dok u Maksimiru sindikati prosvjeduju, Orešković tvrdi da su prava radnika u Hrvatskoj dobra i da Vlada komunicira sa socijalnim parnerima. "Imamo prava koji su na svjetskom nivou, europskom standardu. Pokrenuli smo dijalog s našim socijalnim partnerima, okrenuli smo diskusije. Vlada je od prvog i bit će do zadnjeg dana spremna pregovarati."

Orešković je Vladu ocijenio stabilnom, ali i komentirao istraživanja po kojima je najpopularniji političar. "Ja mislim da smo mi stabilni. Istina je da je ovo nova vlada, nova koalicija i svi smo se trebali upoznati. To smo učinili i svaki ministar zna što mora napraviti. Moramo ispuniti taj plan i tu ćemo poslati jasnu poruku svima. Ja nisam u nijednoj stranci. Moja stranka su hrvatski građani i ja sam tu za njih. Već vidim da će biti bolje i da će se u kratkom roku stvoriti optimizam i da će nam svima biti bolje", zaključio je Orešković.