UPOZORAVAJU LABURISTI

Vlada je odustala od plaćanja struje i plina socijalno ugroženima

27.01.2014 u 12:09

Bionic
Reading

Iako u petak nisu izglasane izmjene Zakona o tržištu električne energije, samo je pitanje dana kada je vladajuća većina skupiti dovoljan broj glasova te potvrditi nakanu Vlade da odustane od plaćanja struje za socijalno ugrožene. Ista stvar već je napravljena s izmjenama Zakona o tržištu plina, na što su upozorili Hrvatski laburisti

'Vlada je svojim prijedlozima Zakona o tržištu električne energije i Zakona o tržištu plina prvenstveno pokazala koliko je socijalna. U oba zakona Vlada je mijenjala stavke u kojima je propisana obaveza Ministarstva da planira i osigura sredstva za plaćanje isporučene električne energije i plina ugroženom stanovništvu. Obrazloženje glasi: 'Nadležno tijelo nije planiralo niti je u mogućnosti osigurati potrebna sredstva.' Pojednostavljeno rečeno, Vlada i Ministarstvo konstatirali su da nisu spremni ni sposobni osigurati sredstva najugroženijim građanima za jednu od elementarnih životnih potreba, odnosno za grijanje', poručio je na press konferenciji Mladen Novak iz Hrvatskih laburista.

Vladi je, kazao je, očito lakše promijeniti zakon i skinuti tu obavezu sa sebe. 'Ako u zakonu ne postoje ugrožene skupine građana, onda oni ne postoje i inače. Premijer Milanović na aktualnom prijepodnevu konstatirao je da u Hrvatskoj nema gladnih, znači njegova konstatacija automatizmom postaje činjenično stanje. U Hrvatskoj nema gladnih. Oni koji su bili gladni vjerojatno su siti svega nakon dvije godine njihove vlasti', kazao je Novak

Dodatni problem vezan uz ove zakone je to što su prije izmjene bili usklađeni s direktivom EU-a koja je propisala kategoriju energetskog siromaštva. Vlada je uvrštenjem direktive u naše zakone imala obavezu u roku od šest mjeseci donijeti uredbu kojom bi definirala što je to energetsko siromaštvo, no to nije učinila iako je rok bio 8. svibnja 2013. Bez donošenja uredbe i ovim izmjenama zakona Vlada zapravo ruši direktivu EU-a, tvrdi Novak.

Da je situacija ozbiljna, smatraju Laburisti, pokazuju i podaci da je stopa ugroženih siromaštvom u Hrvatskoj 21 posto, a dodatan broj siromašnih, uvjereni su, mogle bi stvoriti izmjene Zakona o radu.

'Koliko je ova Vlada socijalna, pokazuje i činjenica da nije uspjela sklopiti sporazum ni s jednim dobavljačem plina ili struje, čime bi se onemogućilo iskapčanje ugroženih kupaca za vrijeme zimskih mjeseci. To je minimum koji je ova vlast trebala napraviti', kazao je Novak, dodavši da će Vlada očito ponovno apelirati na dobavljače te od njih tražiti da snose dio troškova i preuzmu dio socijalne politike.

Za ovako izmijenjene odredbe dvaju zakona građani nisu ranije doznali jer, kako je kazao Novak, na raspravi u Saboru predlagatelj nije ni spomenuo sporne odredbe, a nakon svega uslijedilo je i, podsjeća laburist, 'sramotno glasovanje' u petak. (op.a. podsjetimo, oporba je napustila glasovanje nakon što se utvrdilo da su vladajući izglasali niz zakona nedovoljnim brojem glasova. Nakon izlaska oporbe glasalo se i o spornim zakonima, pri čemu Zakon o tržištu električne energije nije dobio podršku jer ga je uspjela srušiti ORaH-ova Mirela Holy koja je bila suzdržana.)