DA PAMET ZASTANE

Vlada istodobno sabotira i nagrađuje projekt zaštite šibenskog kanala sv. Ante!?

11.06.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Dok Ministarstvo turizma u njemu želi hotel, potpredsjednik Vlade Branko Grčić nagrađuje projekt Šibenčana vezan za kanal, a on je u totalnoj suprotnosti s hotelizacijom toga područja. Šetnicu su kao posebnu vrijednost nagradili i arhitekti

Vijest koja je nedavno izazvala pobunu lokalne vlasti u Šibeniku, a po kojoj Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) vojarnu Minerska u kanalu sv. Ante u Šibeniku planira prodati i pretvoriti u hotel, još nije dobila rasplet, ali je dobila nastavak koji ukazuje na neshvatljive nelogičnosti što ih uzrokuju neusklađenosti i propusti državne birokracije.

Podsjetimo, područje kanala sv. Ante desetljećima je bilo pod upravom vojske, a Grad i Županija uspjeli su ga zaštititi i od komercijalizacije i obraniti kao javni prostor. U potezu cijele istočne obale kanala, dobrim dijelom i novcem fondova EU-a, uređena je šetnica koju potpisuje arhitekt Nikola Bašić, poznat i kao autor zadarskih Morskih orgulja, a u spomenutoj vojarni treba biti uređen posjetiteljski centar pa je Županija još krajem 2011. pokrenula proceduru da se napušteni objekt daruje Javnoj ustanovi Zaštićene prirodne vrijednosti na upravljanje.

Iz DUUDI-ja je nedavno u Šibenik stigla odbijenica, u kojoj se spomenuta institucija poziva na očitovanje pomoćnika ministra turizma Roberta Pende koji je pak naveo kako se Minerska nalazi u Strategiji razvoja turizma do 2020. te je predviđena njena prenamjena u hotelski sadržaj.

Obrat - hotelizacija umjesto javnog prostora - šokirao je županijske i gradske vlasti jer prodaja vojarne i izgradnja hotela nemaju uporište ni u jednom prostorno-planskom dokumentu, a uz to za uređenje posjetiteljskog centra te popratnih ugostiteljskih sadržaja već je osiguran dio sredstava Fonda za zaštitu okoliša. Na povike Šibenčana Ministarstvo turizma odgovorilo je kako se nitko iz lokalne vlasti nije javio tijekom rasprave o spomenutoj strategiji, ali da su spremni za sastanak na kojem će čuti argumente šibenske strane. No istodobno su druga Vladina tijela podupirala zahtjeve i projekte Šibenčana, primjerice ona koja se brinu o fondovima EU-a.

U međuvremenu u Šibenik su vezano uz kanal te njegovu turističku i urbanističku valorizaciju stigle čak dvije dobre vijesti, obje u totalnom prijeporu s namjerama DUUDI-ja. Prema prvoj, Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) dodijelilo je šibenskom projektu Šetnice u kanalu prestižnu nagradu ARTUR. Zanimljivo je da je ARTUR (arhitektura u turizmu) program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam. Svrha programa je 'identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija'.

Posebna pažnja usmjerena je na projekte koji uključuju lokalnu zajednicu, građane, turističke zajednice i druge organizacije te podržavaju multidisciplinarni pristup.

U obrazloženju nagrade pritom se ističe kako je šetnica u kanalu sv. Ante projektirana u suradnji s lokalnom zajednicom te brojnim dionicima u turizmu i zaštiti prirode, uz poštivanje prirodnog i povijesnog okruženja. Izgledom i korištenim materijalima ostavlja dojam kao da je tu oduvijek. Gotovo svi zahvati izvedeni su od materijala koji se mogu pronaći u neposrednom okruženju. Prostor je bez ograničenja, u svako doba i na cijelom području, dostupan lokalnoj zajednici, turistima, sportašima i rekreativcima. Svi razvojni planovi Javne ustanove predviđaju zadržavanje takvog koncepta.


Druga vijest pak odnosi se na nagradu najuspješnijim lokalnim projektima EU-a u Hrvatskoj u razdoblju 2012-2014. Središnja svečanost zbit će se 15. lipnja, a među nagrađenima je projekt 'Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku' koji je realizirala Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije

Pritom se ističe kako tri najuspješnija lokalna projekta imaju izuzetnu važnost za lokalnu zajednicu, a nagrade će dodijeliti potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, tek da podsjetimo - dužnosnik iste one administracije koja dok on dodjeljuje nagradu u istom području planira gradnju hotela.

'Odmah nakon vijesti iz DUUDI-ja zatražili smo hitan sastanak u Ministarstvu turizma kako bismo našli rješenja za ispravak ovakve ozbiljne greške u Strategiji. Nažalost, još nismo dobili odgovor ni termin sastanka. Pritom, svakodnevno dobivamo potvrdu za ispravnost naše ideje ne samo od građana Šibenika, nego i od turista, o čemu svjedoči više desetaka tisuća posjeta na godišnjoj razini. I dalje se nadamo da ćemo u idućim fazama projekta dobiti priliku da oplemenimo prostor u skladu s prirodom te ga učinimo još atraktivnijim lokalnoj zajednici i turistima', izjavila nam je ravnateljica JU Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk.