zatvorena sjednica

Vlada posjela nove ljude u fotelje, ovo su aktualni dobitnici

27.04.2023 u 12:53

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici iza zatvorenih vrata donijela niz odluka, pa i kadrovske koje dovode novog čovjeka na mjesto državnog tajnika u Ministarstvo financija

Dr.sc. Davor Zoričić imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu financija, s danom 1. svibnja 2023., stoji u priopćenju Vlade sa zatvorene sjednice. Radi se o doktoru ekonomije, koji dolazi na funkciju s mjesta docenta na Katedri za ekonomiku poduzeća Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Podsjetimo, prije mjesec dana na vlastiti zahtjev razriješen je državni tajnik u tom ministarstvu Stjepan Čuraj, inače predsjednik HNS-a.

Što se tiče ostalih kadrovskih pitanja, zbog isteka mandata razriješeni su dosadašnja predsjednica i članovi Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje – dr.sc. Dijana Vican, dr.sc. Drago Šubarić, dr.sc. Krešimir Rotim, dr.sc. Branko Matulić, dr.sc. Damir Jugo, dr.sc. Gordana Rusak, dr.sc. Bosiljka Britvić Vetma te Neven Pintarić. Novom predsjednicom Upravnog vijeća imenovana je dr.sc. Dijana Vican, a članovima dr.sc. Drago Šubarić, dr.sc. Tibor Pentek, dr.sc. Bosiljka Brtivić Vetma, dr.sc. Damir Jugo, dr.sc. Ljubo Runjić, Ivica Šušak i Dijana Mandić, na prijedloge Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Zbora veleučilišta Republike Hrvatske te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Državnoj službenici Danijeli Gaube dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za ljudska prava, nacionalne manjine i etiku u Ministarstvu pravosuđa i uprave, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Razriješeni su dosadašnji predsjednik i članovi Povjerenstva za ocjenu prijava po objavljenom pozivu za iskazivanje interesa kao i praćenje daljnje procedure realizacije turističkog razvojnog projekta Kupari - Oleg Butković, dr.sc. Nikolina Brnjac, Josip Bilaver, Sanja Bošnjak, Tonči Glavina, Ivana Penić i Silvio Nardelli. Novim predsjednikom Povjerenstva imenovan je Branko Bačić, a članovima Oleg Butković, dr.sc. Nikolina Brnjac, Sanja Bošnjak, Tonči Glavina, Ivana Penić i Silvio Nardelli.

Na zatvorenome dijelu današnje, 212. sjednice Vlade usvojena je Odluka o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice, kukuruza i ječma. Točka je označena stupnjem tajnosti "vrlo tajno" te je u Vladi nisu u mogućnosti objaviti.

Utvrđeno je stajalište Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za vanjske poslove, u razvojnom formatu (FAC Development), 4. svibnja 2023. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.

  • +6
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Članovi Vlade usmeno su izviješteni o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2023. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije.