ZBOG TAJNOG KUPCA

Vlada će zabraniti mogućnost da itko kupi više od 50 posto Ine

28.03.2011 u 21:36

Bionic
Reading

Zbog tajnih kupaca Ininih dionica, Vlada planira donijeti uredbu prema kojoj nitko ne može postati vlasnik više od 50 posto dionica te tvrtke

Ininim dionicama od jučer se, prema rješenju Hanfe, opet ne trguje. Obustava traje cijeli ovaj tjedan, a u DORH-u će u međuvremenu pregledavati podatke koje im je Hanfa poslala.

U rješenju o privremenoj obustavi trgovanja dionicama Ine Hanfa je u obrazloženju navela kako je u postupku nadzora nad trgovanjem tim dionicama utvrdila značajno trgovanje od strane inozemnih investitora te je, u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala, od nadležnih stranih regulatora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica od značaja za nadzor.

Paralelno s Hanfinom obustavom trgovanja, u Vladi navodno pripremaju  posebnu uredbu kojom, do ulaska Hrvatske u EU, nitko neće moći steći više od 50 posto dionica Ine. Dakle, i domaćim i stranim dioničarima jednako će biti onemogućeno da steknu većinski paket - piše Jutarnji list. Mađari se nemaju što buniti jer su i sami imali istu uredbu.

Tko je tajni kupac?

Inače, već nakon nekoliko dana pojavio se novi, svima nepoznat igrač, koji je počeo napuhivati cijenu dionice Ine. Hanfa je slala upite na Cipar, Djevičanske otoke, Slovačku... no nije uspjela rasplesti to zamršeno klupko skrivenih kupaca.

Posljednja adresa do koje je stigla jest, doznajemo, slovačko-češka J&T financijska grupacija, osnovana u Slovačkoj 1993. Osnovali su je Ivan Jakabovič i Patrik Tkač. Danas su pak isti taj Jakabovič te Jozef Tkač među najbogatijim poduzetnicima nove Europe, a njihova grupa ima aktivu od 4,5 milijardi eura.

U Hanfi ne pokušavaju otkriti samo tko su kupci Ininih dionica nego i tko im je za to dao novac jer će ih jedino trag novca odvesti do pravog kupca.