PREZENTACIJA ZDRAVSTVENOG ODGOJA

'Vježbati se može i pod satom matematike'

21.01.2013 u 16:28

Bionic
Reading

Mališani 4. b razreda OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku probili su led. Prvi su u istočnoj Hrvatskoj ustali sa svojih stolaca i deset minuta vježbali usred učionice. Predstavljeni su, tako, plakati, brošure i DVD iz prvog modula zdravstvenog odgoja 'Živjeti zdravo'

'Nema više alibija kako nema uvjeta i dvorana za vježbanje u razrednoj nastavi. Riječ je o vježbama koje se mogu izvesti kada im, primjerice, pod satom matematike padne koncentracija', objasnio je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Đaci, dodao je, vježbaju u odjeći u kojoj su i na satu, a ne oznoje se.

Vježbalo se paralelno i u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Koprivnici. Učitelji su dobili i brošure s uputama kako izgleda zdrav doručak, ali i koje namirnice su bogate određenim mineralima i vitaminima. Djeca u svakoj regiji, utvrđeno je, imaju drukčije zdravstvene i prehrambene probleme.

'U Slavoniji su dosta zastupljene tradicijske namirnice. Ne treba od njih bježati, ne znači da djeca ne smiju jesti čvarke i kulen. Ali ih treba dozirati, uz nužno veće količine voća i povrća. No problem je što je u Hrvatskoj tradicija postala brza hrana', ističe Filipović. Alarmantna je činjenica da smo četvrti u Europi po pretilosti djece, s visokih 20 posto. Sedam posto ih je debelo. Razlozi su za to, poznato je, loša prehrana i premalo fizičke aktivnosti.

'Djeca će nam se pravilnije hraniti ako će kod kuće zdravo jesti, a ne da ih roditelji za nagradu vode u McDonalds ili im daju gazirana pića', nastavlja on. Iz škola se, stoga, izbacuju i automati s gaziranim pićima te neadekvatnim slatkišima. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje svjestan je kako se na sličan način neće moći predstaviti i spolni odgoj.

'On je, po meni, nezasluženo predstavljen i više od drugih modula. Htjeli smo ovom prezentacijom neproduktivnu raspravu o četvrtom modulu skrenuti na ono što je najvažnije u zdravstvenom odgoju, a to je zdravlje djece', zaključio je.

Jovanović vjeruje u uspjeh zdravstvenog odgoja

'Kroz zdravstveni odgoj jačamo odgoj u obitelji. Galama o 4. modulu zdravstvenog odgoja možda je i dobrodošla jer će potaknuti roditelje da razgovaraju s djecom', kazao je ministar Željko Jovanović u Osnovnoj školi Milana Brozovića u Kastvu gdje je u prvom i četvrtom razredu sudjelovao u oglednom satu 1. modula. Tijekom posjeta predstavio je djeci i učiteljima edukativni materijal, brošuru namijenjenu učiteljima razredne nastave i edukacijski paket za svakodnevno desetominutno vježbanje koji se sastoji od DVD-a, plakata i knjižice 'Živjeti zdravo'.

Nakon odgledanog dječjeg igrokaza o zdravoj prehrani, Jovanović je naglasio da je to dobar primjer kakav zdravstveni odgoj žele, nije zamišljen u formi klasičnih predavanja bivših katedri, nego kao parlaonica u kojoj će se s djecom što više razgovarati.

'Želimo pokazati da u zdravstvenom odgoju treba sudjelovati cijela zajednica, satovi moraju biti zanimljivi. Cilj je zdravstvenog odgoja da o onome o čemu djeca uče u školi kod kuće razgovaraju s roditeljima', rekao je Jovanović. Vjeruje u uspjeh programa koji će kroz dvije godine pratiti Agencija za vanjsko vrednovanje. Zdravstveni odgoj ide dalje, dok je svijeta', našalio se Jovanović te dodao: 'Ako djecu od prvog razreda naučimo da se pravilno hrane i redovito vježbaju, dajemo im najveći dar, da žive dulje i kvalitetnije.'