'UMORNA OD SVEGA'

Vjera Solar vs. Vlada RH: Nagodba na poticaj Strasbourga

17.01.2015 u 16:02

Bionic
Reading

Na posljednjoj sjednici Vlade, među mnogim prijedlozima koje su ministri automatizmom prihvatili, našlo se i rješenje o isplati 4000 eura Uredu zatupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava, za razliku novčane naknade i troškova postupka u predmetu Solar. U pitanju je Vesna Solar, čija je kći Ljubica ubijena za vrijeme rata, a donedavno joj je prijetila ovrha zbog sudskih troškova u parnici protiv hrvatske države

U kratkoj izjavi za tportal, Vjera Solar poručuje da je umorna od svega i da napokon želi mir koji nije imala u proteklih dvadeset i više godina, koliko je trebalo da barem djelomično budu uvaženi njezini apeli u vezi ubojstva njene kćeri i ostalih civila u Sisku.

Nakon što je godinama nizala izgubljene građanske parnice, bivajući suočena s troškovima istih, a u želji da pravosudne institucije RH suoči s ubojstvom vlastite kćeri i onima ostalih sisačkih civila, Vjera Solar je u prosincu 2012. podnijela aplikaciju pred Europskim sudom za ljudska prava, na temelju povreda prava zajamčenih Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, osobito prava na život reguliranog člankom 2. spomenute konvencije, podsjeća Eugen Jakovčić, aktivist Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

'Na poticaj suda u Strasbourgu inicirana je nagodba između Vjere Solar i Vlade RH s prijedlogom koji je, između ostalih, uključivao i materijalne troškove postupka u iznosu od 4000 eura, a kojeg su obje strane prihvatile, te Vlada RH prošlotjednom odlukom i odobrila. Nematerijalni dio nagodbe, za povredu konvencijskog prava na život kroz učinkovitu istragu, su također obje strane u postupku prihvatile te je početkom ove godine taj iznos u cijelosti isplaćen Vjeri Solar. Time ne prestaju obaveze obeštećenja spram Vjere Solar i to temeljem pravomoćne presude u kaznenom predmetu, osuđeni Vladimir Milanković, bivši zamjenik načelnika Policijske uprave Sisak', navodi Jakovčić, dodajući da je Vlada odustala od naplate parničnih troškova u iznosu od 11.975 kuna.

Za ubojstvo Vjerine kćeri i ostalih sisačkih civila, a temeljem optužnice Županijskog državnog odvjetništva iz Osijeka iz prosinca 2011., Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku osudilo je 2013. godine Vladimira Milankovića za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina, a za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika kazna zatvora u trajanju od dvije godine. Drago Bošnjak oslobođen je optužbe. Presudom Vrhovnog suda iz lipnja 2014. potvrđena je prvostupanjska presuda Županijskog suda u Osijeku te je okrivljenom Milankoviću preinačena zatvorska kazna i izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 10 godina.

Iznimka a ne pravilo

'Slučaj Vjere Solar u pogledu njezine aplikacije pred Europskim sudom za ljudska prava, u vezi otpisa parničnih troškova od strane Ministarstva financija te pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, predstavlja tek rijetku iznimku a ne pravilo postupanja u predmetima gdje obitelji žrtava potražuju pravdu i obeštećenje te iščekuju procesuiranje počinitelje koji su odgovorni za smrt njihovih najmilijih', napominje Jakovčić.

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i njen pravni tim u ovom trenutku izravnom pravnom pomoći izlaze u susret većem broju civilnih stradalnika čija teška sudbina, neovisno o njihovoj nacionalnosti, iziskuje dodatne aktivnosti i napore a kako bi se potaknulo institucije na činjenje u predmetima ratnih zločina i obeštećenja civilnih žrtava rata.

Kći Vjere Solar, Ljubica, u večernjim satima 17. rujna 1991. nalazila se na prozoru stana u Sisku. Nakon ranjavanja snajperskim hicem od strane nepoznatog počinitelja, ubrzo umire. Ona je tek jedna od žrtava zločina nad civilima u Sisku 1991./1992. koji su obilježeni uhićenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjem i na kraju brutalnim ubojstvima srpskih civila iz Siska i okolice te ratnih zarobljenika. Način izvršenja tih zločina te mjesta pronađenih tijela, pokazali su da su zločini činjeni sustavno, planirano i po razrađenoj metodologiji. Utjecaj i moć Đure Brodarca bili su veliki i godinama su sprječavali istraživanje i procesuiranje spomenutih zločina.

Majke, supruge i ostala rodbina nasilno ubijenih, od prvih spoznaja u vezi ubojstava svojih najbližih, kreću u potragu za istinom, usamljeni i etiketirani, ali uporni u želji da odgovorni budu procesuirani. Vjera Solar predvodi taj otpor općoj nezainteresiranosti sisačke policije i pravosuđa.