ZA PAULIN DVOR

Viteškiću potvrđena kazna od 11 godina zatvora

24.04.2013 u 18:10

Bionic
Reading

Vrhovni sud RH potvrdio je presudu osječkoga Županijskog suda protiv Enesa Viteškića, koji je zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Paulin Dvoru 1991. godine osuđen na 11 godina zatvora, izvijestio je danas osječki Županijski sud

U priopćenju za javnost navodi se kako je Vrhovni sud u svojoj odluci odbio žalbe državnog odvjetnika i optuženika Viteškića kao neosnovane te potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskoga suda iz svibnja prošle godine kojom je Viteškić osuđen na 11 godina zatvora.

Riječ je o zločinu počinjenom 11. prosinca 1991. u Paulin Dvoru, kada su on i već osuđeni Nikola Ivanković, kao pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske, s više nepoznatih osoba zbog osvete u jednoj kući usmrtili grupu od 18 civila, mještana tog sela.

Viteškiću se za to kazneno djelo sudilo tri puta jer je u prva dva postupka 2004. i 2007. godine nepravomoćno oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud oba puta, zbog pogrešno utvrđenoga činjeničnog stanja te potrebe dodatnog razmatranja dokaza, vratio predmet na ponovno postupanje Županijskome sudu.