MORE TUGE

Više od 70 izbjeglih beba utopilo se od Aylanove smrti

02.11.2015 u 15:21

Bionic
Reading

Jedva da je prošlo mjesec i pol dana od snimke sirijskog trogodišnjeg dječačića Aylana Kurdija koja je potresla javnost zapadnog svijeta, a UNHCR bilježi više od 70 smrtonosnih utapanja izbjegličkih beba u Sredozemnom moru

Fotografija utopljenog sirijskog mališana Aylana Kurdija isprva je kružila društvenim mrežama, pa je objavljena na naslovnicama brojnih europskih dnevnika. Europski premijeri tada su se zgražali, Angela Merkel odlučila je širom, barem privremeno, otvoriti vrata Njemačke za izbjeglice. Pridružile su joj se tada Švedska, Nizozemska, Finska, a Italija i Grčka ionako su već godinama centri za izbjeglice i imigrante.

No Njemačka ima sve manje mjesta za stradalnike koji se u stotinama tisuća slijevaju u u Europsku uniju, Europa se polako zatvara i izvjesno je kako će uskoro njihov put, ako prežive olujno more, završavati u Grčkoj.

Europa se zatvara, Aylan Kurdi ostaje tek slika upisana privremeno u kolektivnu svijest, do nove senzacije, dok deseci izbjegličkih beba na surovom putu u novi život u mitskoj Europi pronalaze samo smrt.