OSUĐENO 80 POSTO OPTUŽENIH

Više od 2.000 godina zatvorskih kazni za ratne zločine u BiH

09.05.2016 u 12:07

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine do sada je podignulo 605 optužnica za ratne zločine počinjene na području te zemlje i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava tijekom posljednjeg rata a na temelju tih optužnica osuđeno je 80 posto optuženika kojima je izrečeno ukupno 2.087 godina zatvora, podaci su objavljeni u ponedjeljak

Podatke je objavilo Tužiteljstvo BiH uspostavljeno 2003. kako bi procesuiralo najteže slučajeve ratnih zločina.

Glavni tužitelj Goran Salihović izjavio je kako je na ovaj način Tužiteljstvo BiH premašilo broj optužnica podignutih na sudovima u Nuernbergu i Tokiju koji su procesuirali počinitelje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata.

'Borba da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni jedna je od naših primarnih misija kojom nastojimo ojačati vladavinu prava na europskom putu BiH i odstraniti hipoteku ratnih zločina koja opterećuje odnose u zemlji', kazao je Salihović.

Tužiteljstvo i Sud BiH uspostavljeni su kako bi procesuirali najteža kaznena djela a njihovo osnivanje bilo je sastavnim dijelom strategije okončanja rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji je tim pravosudnim institucijama na procesuiranje prepustio veliki broj istraga i pripremljenih optužnica.

Salihović je u ponedjeljak ustvrdio kako su svi slučajevi koje je bosanskohercegovačkom pravosuđu prepustio Haaški tribunal obrađeni i sada se očekuje dalji postupak.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako je za uspjeh u procesuiranju velikog broja slučajeva ratnih zločina bitna dobra suradnja koja je ostvarena s pravosuđem Hrvatske, Srbije i Crne Gore te su najavili kako će takva praksa biti nastavljena i u predstojećem razdoblju.

'Važno nam je da budući naraštaji u BiH, djeca i mladi na čije živote su strahote ratnih zločina ostavile trag i posljedice, više ne žive u strahu od počinitelja ratnih zločina koji se slobodno kreću i da svakoga tko je počinio zločin stigne zaslužena kazna i da u tom procesu nema nedodirljivih', izjavio je glavni tužitelj BiH Salihović.