otvoreno pismo

Više od 1000 dužnosnika USAID-a od Bidena traži prekid vatre u Gazi

10.11.2023 u 21:51

Bionic
Reading

Više od 1000 dužnosnika američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) potpisalo je otvoreno pismo u kojem od Bidenove administracije traže da zatraži trenutni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, prema kopiji pisma koje je Reuters dobio na uvid

Pismo je posljednji znak nelagode unutar američke vlade zbog čvrste potpore američkog predsjednika Joea Bidena Izraelu u njegovom odgovoru na napad Hamasa 7. listopada u kojem je stradalo 1400 Izraelaca, uglavnom civila.

Washington je odbio pozive arapskih, palestinskih i drugih čelnika da pozove Izrael da zaustavi napad na Pojas Gaze u kojem je stradalo više od 11.000 Palestinaca, uključujući 4500 djece, po tvrdnjama ministarstva zdravstva Gaze.

"Uznemireni smo i demoralizirani zbog brojnih kršenja međunarodnog zakona, zakona kojem je cilj zaštita civila, zdravstvenog i medijskog osoblja, kao i škola, bolnica i bogomolja", piše u pismu.

"Vjerujemo da se daljnji katastrofalni gubici ljudskih života mogu izbjeći samo ako američka vlada pozove na trenutni prekid vatre u Gazi."

Pismo dolazi uslijed prosvjeda u SAD-u i drugdje kojima se poziva na prekid vatre te zabrinutosti nekih dužnosnika zbog američkog odgovora na bliskoistočnu krizu, uključujući javnu ostavku dužnosnika State Departmenta koji je rekao da se protivi neprestanom slanju oružja Izraelu.

  • +4
Izraelski specijalci Izvor: Wikimedia Commons / Autor: IDF

Više od 500 ljudi koji su radili na Bidenovoj kampanji 2020. u četvrtak je objavilo pismo pozivajući predsjednika da podrži prekid vatre, a skupina zaposlenih u Kongresu je u srijedu na Kapitolu održala bdjenje također tražeći prekid vatre.

Jedan izvor rekao je da nakon 7. listopada među dužnosnicima postoji "duboka frustracija" zbog toga što je administracija dala Izraelu "otvorene ruke" za način na koji provodi vojnu ofenzivu u Gazi.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'