UZ POMOĆ MOBITELA

Virtualni Juraj Dalmatinac vodit će turiste Šibenikom

11.02.2014 u 15:40

Bionic
Reading

U Ministarstvu turizma danas je predstavljen hrvatski turističko-informacijski projekt 3D AR Visual Portal kojeg je Svjetska turistička organizacija-UNWTO nedavno nagradila za najinovativniji u svijetu i kojeg će Hrvatska, kao i druge inovativne projekte sve više koristiti i u svojoj turističkoj promociji

Naglasivši da su ICT i drugi inovativni projekti temeljeni na modernim tehnologijama itekako dobrodošli u turizmu, ministar turizma Darko Lorencin naglasio je da se time može odlično promovirati, primjerice hrvatsku kulturnu baštinu, kao i destinacije posebno za pred i posezonu.

Istaknuo je da se time podiže i atraktivnost hrvatske turističke ponude, što je dijelom potvrdila i nagrada UNWTO-a za koju je naglasio da je vrlo vrijedno priznanje za izuzetan uspjeh hrvatskog tima. Važnija je tim više jer je osvojena u jakoj svjetskoj konkurenciji koja je mogla puno više uložiti u projekte s kojima se natjecala, ali i jer je dokaz da Hrvatska kreira svjetske trendove, kazao je Lorencin.

Projekt 3D AR Visual Portal osvojio je prestižnu UNWTO Ulysses nagradu za inovacije u istraživanju i tehnologiji u turizmu, a njegovi autori su kreativci iz DSP Studija i Momentum Studija iz Zagreba.

Projekt su financijski podržali Ministarstvo turizma i Turističke zajednice Šibenika, jer se time promovira taj grad i njegova kulturna baština odnosno nudi virtualnu vođenu šetnju na tri šibenske lokacije, kod Meštrovićeva spomenika Juraju Dalmatincu, katedrale Sv. Jakova i UNESCO-ve spomen ploče kulturne baštine.

Da bi to mogli korisnici moraju instalirati AR (augmented reality) ili aplikaciju proširene stvarnosti na mobilni telefon ili tablet te usmjeriti kameru uređaja prema AR lokaciji. U tom se trenutku na zaslonu uređaja pojavi virtualni 3D model Juraja Dalmatinca koji će korisniku pružiti sve zanimljive podatke i informacije.

Predstavnik autora Nenad Obrenović iz DSP Studija danas je u Ministarstvu istaknuo da taj projekt predstavlja spoj i primjenu suvremene tehnologije s turizmom za što je proces realizacije bio prilično zahtjevan. Ipak, projekt je uspio i sada svakako pridonosi razvoju i turizma i nove komunikacije s turistima, pa i oglašavanja, kazao je Obrenović koji je ujedno i autor scenarija digitalnog sadržaja projekta.

Uz njega u kreativnom timu projekta su još Kristijan Mršić i Boris Hergešić iz Momentum Studija, koji su dizajnirali 3D modele, a Mršić je istaknuo da je projekt specifičan jer je tehnologija bila samo alat, dok su naglasak stavili na sadržaj i kreiranje karaktera lika te precizno dočaravanje povijesnog vremena.