dunja mijatović

Vijeće Europe: misa u Sarajevu mogla bi prerasti u veličanje ustaškog režima

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2020 18:54
  • Objavljeno 15.05.2020 u 18:54
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Povjerenica vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je u petak da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi

Misa planirana u Sarajevu 16. svibnja s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata, riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim koji je surađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina tisuća ljudi, priopćila je Mijatović.

Dodala je da bi takva komemoracija predstavljala dodatni napad na žrtve toga režima, bila bi pljuska u lice idealima i principima antifašizma na kojima su se nakon Drugog svjetskog rata gradile europske zemlje te bi nanijela ozbiljan udarac naporima prema pomirenju u regiji.

Politički i religiozni čelnici u regiji trebali bi raditi zajedno da ponovno izgrade povjerenje među ljudima i suzdrže se od poduzimanja koraka koji uzrokuju podjele i netoleranciju, rekla je Mijatović u priopćenju.

Žestoke osude u BiH, zemljama u okruženju i međunarodnoj javnosti izazvala je misa koju bi u subotu u sarajevskoj katedrali trebao služiti vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

U Sarajevu prosvjed protiv mise za Bleiburg

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Kritičari smatraju da se radi o rehabilitaciji ustaša, saveznika nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, dok lokalni crkveni dužnosnici ističu kako je riječ isključivo o vjerskom obredu i molitvi za pokojne koja nema veze ni s jednim režimom ili ideologijom.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka tisuća ustaških i drugih vojnika NDH i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska vratila jugoslavenskoj. Nekoliko desetaka ih je ubijeno na Bleiburškom polju, a tisuće ostalih stradali su u Sloveniji i idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao ‘križni putovi’.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!