'SINKRONIZIRANA MANIPULACIJA'

Vigilare želi HRT-u određivati kako će govoriti o referendumu

20.11.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Nezadovoljna medijskim tretmanom pojedinih privatnih medijskih kuća, HRT-a, istupima pojedinih civilnih udruga i javnih osoba oko predstojećeg referenduma, udruga Vigilare istupila je s proglasom u kojem u traži da se određene stvari promijene i osude

'U Hrvatskoj su se u posljednjih nekoliko tjedana dogodile čudne stvari. Pojedini mediji su se udružili u obmanjivanju javnosti i stvaranju histerije. Ne može se čuti snaga argumenata', kazao je Vice John Batarelo, predsjednik udruge Vigilare.

Smatra da je na djelu sinkronizirana manipulacija koja ima za cilj napraviti podjelu i utjerati strah što je nespojivo s demokracijom.

'Riječ je o koordiniranom pokušaju diskreditacije konzervativne opcije referenduma kao takvog. Smatramo da udruge okupljene oko Platforme 112 iznose gnjusne laži tvrdeći da je referendum o braku usmjeren protiv nekih navodnih manjinskih prava. Nadalje za političare poput Igora Kolmana, koji je inicijativu za raspisivanje referenduma nazvao 'prljavim pokretom', tražimo odgovornost, a od HRT-a želimo da nas objektivno prati', kazao je Batarelo.

Također su zatražili o privatnih medijskih kuća da budu objektivne u svom izvještavanju, a od DORH-a da otkrije počinitelja koji je na Youtube kanalu uputio prijetnje smrću kapelanu Damiru Stojiću.

Na konferenciji za medije predstavili su i istraživanje koje je za njih na 41 prilogu HRT-a napravila kuća Media Net prema kojem je 13 priloga bilo negativno intonirano, odnosno, kako je rečeno, pojedini novinari su u njima zauzeli svoj stav spram inicijative za referendum o braku.

Skraćenu analizu HRT-ovih priloga povodom besmislenog bračnog referenduma pogledajte ovdje.