OPORBENI ZAREZ

Vidović: Vlada je ponudila sindikatima ono što je realno moguće

31.10.2022 u 17:56

Bionic
Reading

Vlada je ponudila sindikatima ono što je trenutno realno moguće, naglasio je u HRT-ovoj emisiji Oporbeni zarez saborski zastupnik Davorko Vidović iz Socijaldemokrata

'Mi u 30 godina nismo imali ovakvu situaciju s inflacijom koja obezvređuje plaće. Sigurno je da ovo što je ponuđeno ne znači nikakav rast plaća, neće moći kompenzirati čak niti ovo što odnosi inflacija sobom kao obezvrijeđvanje rada', rekao je Vidović za HRT i dodao kako smatra da je to zrela odluka i od strane sindikata da se prihvati ova ponuda Vlade.

Danas je saborski odbor za gospodarstvo saslušao ministra Davora Filipovića o budućnosti Ine.

'Ministar čuva poziciju Vlade koju je demonstrirala kada je u pitanju Ina. Ne daju se pravi odgovori što je meni žao, jer ako se na pokažu pravi problemi onda nema ni rješenja', rekao je.

  • +15
Sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Naglašava kako ova neviđena pljačka glede Ine i problem koji je iznesen na svjetlo dana pokazuje da ovo upravljanje korporativnim sustavom naprosto dotrajalo i zakonski generira ono što se dogodilo. Vidović smatra kako ministar brani ovaj princip upravljanja. Dugo godina prati devastaciju Ine i stvaranje preduvjeta da se stvori ovo što se trenutno dogodilo. Naglašava kako Ina nije prodana i to su 'bedastoće' s kojima HDZ nastoji izjednačiti svoj krimen.

'2000. godine je Vlada sanirala Inu i sanirala je za strateško partnerstvo. Od tri partnera izabrali smo MOL. Primarno je bilo to da MOL ulazi u partnerstvo kako bi modernizirao jednu i drugu rafineriju. Napisani su i rokovi koji su bili sastavni dio ugovora', govori.

Vidović naglašava kako su postojali svi uvjeti da se raskine ugovor ako nije bio ispoštovan, Sanader potpisuje da za 10 milijuna daje upravljačka prava. U ugovoru je pisalo da MOL ne može stjecati više vlasništva, da ne može ulaziti na tržište BiH i Srbije, što je sve prekršeno. Smatra kako je Andrej Plenković potpisao smrtnu presudu za rafineriju Sisak i teško se može izvući za donošenje te odluke. Kako kaže, očekuje se od ove Vlade da ponudi odgovor.