MILANOVIĆ GA RAZUMIJE

Vidović nakon poraza: Dobro sam i prošao

27.10.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Bivši gradonačelnik Siska i ministar u Račanovoj vladi Davorko Vidović neslavno se vratio u politiku na prijevremenim izborima za sisačko-moslavačkog župana. Sinoć ga je u drugom krugu pobijedio HDZ-ov kandidat Ivo Žinić i to s 56 posto glasova birača. Vidović u kratkom telefonskom intervjuu za tportal.hr kaže da je, s obzirom na okolnosti u kojima se odvijala kampanja i aferu Marine Lovrić Merzel, čak i dobro prošao. Više je zabrinut zbog sve raširenijeg nacionalizma koji umanjuje šanse SDP-u na parlamentarnim izborima za godinu dana

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju pad rejtinga SDP-a u cijeloj zemlji, a vaš poraz u Sisačko-moslavačkoj županiji ga potvrđuje. Kako objašnjavate ovakav izborni rezultat?

Očigledno je da su birači SDP-a i stranaka liberalne i lijeve provenijencije ozbiljno razočarani i obeshrabreni s obzirom na krizu koja traje šest godina, a to se moglo vidjeti i na izborima u mojoj županiji. Osim toga, izlaznost je bila znatno slabija nego prije godinu i pol na redovnim lokalnim izborima. Ipak, mislim da je moj rezultat čak iznimno dobar s obzirom na stanje stvari na terenu.

Naime u Sisačko-moslavačkoj županiji dogodilo se nešto što treba ozbiljno analizirati na razini cijele Hrvatske. Bili smo svjedoci izrazito rigidne desne retorike kojom se HDZ vratio u sredinu devedesetih. Spominjanje Bljeska i Oluje, mjerenje hrvatstva, rodoljublja i domoljublja... Takva zaoštrena nacionalistička retorika poslužila je ujedinjavanju desnog biračkog tijela i žalosti me što to nije bilo bez konkretnog učinka. U kampanji sam imao plakat s natpisom 'Svoj i vaš', čime sam htio pokazati da se ne smatram samo predstavnikom SDP-a. U pozadini plakata stoji crvena ruka koja je pružena plavoj, no očito moja poruka okupljanja nije naišla na univerzalnu podršku.

Desna retorika, guranje moje politike prema Vladi, koja očito nije uspješna ni popularna, i Marini Lovrić Merzel, kao nekada istaknutoj članici Predsjedništva stranke, bili su veliko opterećenje za mene iako zapravo ne stojim loše među biračima. Vjerujem u istraživanja koja kažu da imam preko 60 posto podrške među biračima.

Što znači vaš poraz za SDP i izglede stranke na parlamentarnim izborima za godinu dana?

Bilo bi dobro izvući pouke iz ove serije neuspjeha. Bez značajnijih pomaka Vlade, jer se stranka percipira kroz Vladu, teško je očekivati promjene u trendu podrške birača. Jutros sam razgovarao s premijerom Zoranom Milanovićem i on također misli da smo dobro prošli s obzirom na okolnosti. (Vidović je osvojio gotovo 42 posto glasova, op.a.)

Teško mi je predvidjeti što će se dogoditi za nekoliko mjeseci, ali mobilizacija našeg biračkog tijela trebala bi se odvijati povratkom stvarnim vrijednostima socijaldemokracije. A pitanje je kako čuvati vrijednosti socijaldemokracije naspram političke pragme kojoj Vlada mora pribjegavati...

Može li se SDP na čelu s Milanovićem vratiti socijaldemokratskim vrijednostima s obzirom na to da je dojam da je upravo Milanović odgovoran za odustajanje od takvih vrijednosti?

Teško mi odgovoriti na to pitanje... Mislim da on ima socijaldemokratski kapacitet, ali je možda nespretan u komunikaciji. Doista želim vjerovati da je moguće u tom pogledu učiniti puno više nego do sada.

Rekli ste da ste jutros razgovarali s premijerom - što vam je rekao na rezultat izbora?

Rekao sam mu ovo što sam sada rekao i vama, a zaključili smo da je rezultat čak i povoljniji nego što se moglo naslućivati s obzirom na stanje u Županiji. Nisam stekao dojam da je premijer toliko zabrinut zbog nacionalističkih tenzija, ali to i nije toliko vidljivo iz Zagreba koliko na terenu. Primjerice nakon prvog kruga izbora Petrinja je osvanula išarana kukastim križevima na trgovima i spomenicima... Ne pada mi na pamet da optužim HDZ za to, ali netko je njihovu retoriku možda shvatio kao da je došlo i njegovih pet minuta. To me pomalo plaši i zato bih, između ostalog, volio da SDP pobijedi na sljedećim izborima. Volio bih da pobijedimo na programu europeizacije i modernizacije, a ne kao stranka koja stoji kao brana ultradesničarima.

Je li moguće obuzdati takvu retoriku baš sada, uoči predsjedničkih izbora i godinu dana prije parlamentarnih izbora, kada se takve tenzije obično još više potenciraju?

Nisam siguran jer HDZ ne daje dobar vjetar u leđa normalnom političkom nadmetanju. Zato prije svega za takvu retoriku okrivljujem vodstvo HDZ-a. Nadam se da će SDP naći način da se dalje ne militarizira i polarizira biračko tijelo na nacionalističkim temama.

Smatrate li da vam je stranka mogla više pomoći u izbornoj kampanji?

Stranka mi je maksimalno pomogla kad je riječ o tehničkoj podršci. Dobio sam i više od očekivanog, a stranka je u potpunosti financirala kampanju i svi ljudi na terenu su mi puno pomogli. Time sam prezadovoljan, a imao sam iskrenu i pravu podršku i središnjice i organizacije na terenu. Ne sjećam se da sam ikada imao manje problema s organizacijom.

Koliko je koštala kampanja?

Sve je koštalo oko 400.000 kuna. To je jako puno novca i zaista mi je žao jer se toliko novca potrošilo za to, ali tako je to u kampanjama.

Biste li bili spremni prihvatiti neku funkciju u Vladi kada bi je SDP ponovno krojio za godinu dana?

Vidjet ćemo hoćemo li imati priliku za takvo što, a nadam se da hoćemo. U svakom slučaju, razmislio bih o tome. Ne smatram se kukavicom. Baš sam se nedavno prisjetio svog bloga otprije sedam-osam godina. Tada sam napisao da volim teške situacije i izazove. U politici sam uvijek birao teži put i nikada nisam ugađao biračima ili vodstvu. U ove izbore sam ušao svjestan da je velik rizik od neuspjeha, ali smatram da čovjek mora dosljedno zagovarati političke vrijednosti. U Račanovoj vladi ponuđen mi je resor ministra obrane, što bi bilo puno lakši posao, no ja sam svjesno prihvatio teži posao ministra rada i socijalne skrbi. Ne odbacujem mogućnost da se angažiram u budućoj Vladi ako ona bude radila u skladu s onime u što vjerujem i zagovaram.