RAZDVAJANJE OD 1. SRPNJA

Vidović: Braniteljske mirovine ne smanjuju se ni za lipu!

17.06.2015 u 12:28

Bionic
Reading

Strahovi bivših branitelja da će im se razdvajanjem mirovina na dva obračunska dijela ovog ljeta srezati primanja pokazali su se posve neutemeljenima, što bi na današnjoj sjednici i službeno trebalo zaključiti Povjerenstvo za analizu rješenja o razdvajanju mirovina branitelja, osnovano u travnju pri saborskom Odboru za ratne veterane, doznaje tportal od predsjednika Povjerenstva, SDP-ovog saborskog zastupnika Franka Vidovića

Braniteljske mirovine trebale su biti razdvojene još 1. siječnja, zajedno sa svim ostalim mirovinama ostvarenim temeljem posebnih propisa, ali je to zbog prosvjeda u Savskoj odgođeno za šest mjeseci te njihovo razdvajanje kreće od 1. srpnja, sa stanjem od 30. lipnja. Podsjetimo, mirovine se razdvajaju na dio ostvaren temeljem radnog staža i na dio po posebnim propisima, tzv. braniteljski dodatak koji se financira izravno iz državnog proračuna. Postupak razdvajanja mirovina bit će okončan s krajem kolovoza, do kada će na adrese oko 73.000 veterana stići pripadajuća rješenja.

Pobunjeni bivši branitelji isticali su da je u pitanju podmuklo rješenje Vlade, s ciljem drastičnog smanjivanja braniteljskih mirovina. Upozoravali su da će oni među njima koji su u rat otišli bez dana radnog staža u cijelosti ovisiti o dodatku iz proračuna, čija je sudbina vrlo neizvjesna.

'U srijedu dovršavamo rad u Povjerenstvu i donosimo zaključke. Utvrdili smo da se braniteljske mirovine ne smanjuju, da one ostaju u lipu iste i da se braniteljima ne smanjuje kreditna sposobnost. To je bio zadatak Povjerenstva i to smo utvrdili na više primjera, a uzeli smo ih iz svih skupina. Pritom su ljudi iz HZMO-a bili vrlo susretljivi, na tome im zahvaljujem, posebno gospodinu Spetiću (Neven Spetić, pomoćnik ravnatelja za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu, op.a.). Isto tako zahvaljujem svim pripadnicima braniteljskih udruga koje su dosad u tome sudjelovale', kazao je Vidović.

Nakon završne sjednice, koja počinje u 13 sati, Povjerenstvo bi trebalo izaći sa zaključcima, no Vidović smatra da to tijelo ne bi trebalo biti rasformirano, već bi trebalo pasivno i dalje pratiti razvoj događaja. On će upravo to inicirati, no o daljnjoj sudbini Povjerenstva odlučit će matični saborski Odbor za ratne veterane.