vanjskopolitički analitičar

Vidmarović: Otkazivanje posjeta Steinmeiera Ukrajini neprimjerena je pljuska Njemačkoj. Zelenski se tu malo prešao

16.04.2022 u 11:49

Bionic
Reading

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović gostovao je na N1 televiziji te je analizirao razvoj rata u Ukrajini

Vidmarović kaže kako nije siguran u to što su bili stvarni ciljevi Rusije na početku invazije, ali je napomenuo da se ruska vojska, nakon prvotnog raketiranja i razaranja određenih ciljeva, Kijevu približavala cestama, pritom ostavljajući gradove iza sebe bez da su ušli u njih i pokušali ih kontrolirati, prenosi portal N1 televizije.

'To je ili dio taktike planirane unaprijed ili je doista posrijedi veliki otpor Ukrajinaca. Mislim da je kombinacija i tih fluidnih ruskih ciljeva, ali i činjenice da je ukrajinska vojska vrlo motivirana i dobiva i potporu Zapada, te da ovo nije nešto što je ulazilo ruske planove', rekao je Vidmarović.

Komentirao je i potonuće zapovjednog broda Crnomorske flote, raketne krstarice Moskva, za koju Ukrajinci tvrde da su je pogodili krstarećim projektilima Neptun, dok Rusi tvrde da je do havarije došlo zbog eksplozije streljiva, a da je krstarica potonula zbog lošeg vremena.

  • +5
Krstarica Moskva Izvor: Profimedia / Autor: OLGA MALTSEVA / AFP / Profimedia

'Što god da se dogodilo, ja bih isto bio zainteresiran prikazati to kao svoj rezultat. Rusi tvrde da se dogodila havarija, što također ne ide njima u prilog. Sramota je da vam je jedna glavna krstarica, perjanica čitave mornarice, stara 50 godina. Što god da Rusi kažu, to im ne ide u prilog. To pokazuje koliko se malo pažnje pridavalo modernizaciji tog segmenta vojske.”

Vidmarović je govorio i o otkazivanju posjeta njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera Ukrajini te kaže kako je to bio loš potez Ukrajine.

'Shvaćam da Zelenski i Kijev osjećaju da imaju tu snagu da diktiraju svoju agendu. Međutim, Zelenski si dopušta i prozivanje i optužbe. Malo se tu prešao. Pogrešno je optuživati Njemačku jer jer to bilo doba kada se na Moskvu gledalo drugačije. To je bio pokušaj, posebno od strane Angele Merkel, izgradnje stabilnih pragmatičnih odnosa. Ne možete optužiti Njemačku jer je htjela osigurati svoj gospodarski rast. U onom trenutku to je bila ispravna njemačka politika', kaže Vidmarović te napominje kako je njemački predsjednik Steinmeier, iako nema veliku ulogu kao premijer, vrlo poštovan čovjek u njemačkom društvu.

  • +10
Volodimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

'To što ga ne prima Zelenski, ne pomaže Ukrajini, jer ljudi na ovo gledaju kao na neprimjerenu pljusku Njemačkoj', smatra Vidmarović.