PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Vidjet ćemo je li Bajić odgovoran za curenje iskaza'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.12.2011 14:59
  • Objavljeno 02.12.2011 u 14:53
00 Ivo Josipović

00 Ivo Josipović

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Treba ispitati otkud i zašto 'cure' tajni dokumenti, kazao je predsjednik Ivo Josipović nakon prijema za predstavnike udruga osoba s invaliditetom u povodu njihova međunarodnog dana, nakon što je upitan o 'curenju' više tajnih iskaza

'To ne isključuje i reviziju i možda treba vidjeti strukturu postupka i mora li sve biti tajna ili su neke stvari takvog karaktera ili naravi da mogu biti dostupni javnosti, ali dok je zakon takav kakav je, treba ga poštivati. Očekujem da će oni koji se bave time, kojima je to posao, otkriti odakle 'curi' i zašto', istaknuo je predsjednik Josipović u izjavi novinarima

Odgovarajući na pitanje o mogućoj 'zapovjednoj odgovornosti' glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, predsjednik Josipović je rekao kako tu 'nema zapovjedne odgovornosti, nego je riječ o tehnologiji u kojoj veći broj osoba iz različitih institucija i položaja ima dostupne materijale i vrlo je teško reći da jedna osoba može kontrolirati svoju službu i odvjetnike i ne znam koga sve ne, pa i okrivljenike. Nema načina da se u sadašnjoj strukturi postupka to učini', smatra Josipović.

Na ponovljeni upit o mogućoj odgovornosti glavnog državnog odvjetnika Bajića, predsjednik Republike odgovorio je: 'Vidjet ćemo tko je odgovoran, ne želim ulaziti u to'.

Predsjednik drži i da 'curenje' informacija može ugroziti sam sudski postupak. Napomenuo je da je jučer bio na savjetovanju u Opatiji gdje su istaknuti eksperti sa sveučilišta, pravosuđa, policije i odvjetništva otvorili raspravu o dobrim i lošim stranama organizacije hrvatskog kaznenog postupka.

'Mislim da su takvi skupovi vrlo važni i dobro je slušati što ljudi tamo govore, jer su stalne promjene u zakonodavstvu konstanta, jer se mijenja život i okolnosti i treba prilagođavati propise. Uostalom, to smo i činili sve ove godine', rekao je predsjednik Josipović.

Na novinarsku tvrdnju kako se čini da Državno odvjetništvo i policija ne surađuju baš na najbolji način, predsjednik Josipović je odgovorio kako je po zakonu sasvim jasno što je čija zadaća i da svatko mora obaviti svoju zadaću. Postoje određene indicije o možda i nekim političkim problemima vezanim za funkcioniranje institucija, ali predizborno vrijeme, dva dana prije izbora nije pravi trenutak za te rasprave i siguran sam da će s se to pitanje otvoriti nakon izbora', ocijenio je Josipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi