MEĐUNARODNI STOČNI INCIDENT

[VIDEO] Zbog lutajućih krava u našem susjedstvu djeca već danima ne idu u školu

15.02.2019 u 21:06

Bionic
Reading

U strahu od lutajućih krda krava, mještani ulcinjskog sela Kravari nedaleko od crnogorsko-albanske granice već tri dana ne puštaju djecu u školu, a i sami zaziru od slobodnog kretanja imanjima i ulicama

Kako javljaju crnogorski mediji, 80-ak krava u vlasništvu izvjesnog Šaipa iz susjedne Albanije već duže vrijeme luta pograničnim selima, dok su u selu Postegvaš zabilježeni i napadi.

Stanovnici Kravara, naime, strahuju od vlasnika koji im, kako tvrde, otvoreno prijeti.

'Rekao je da će ubiti svakog tko mu takne makar i jedno grlo. Ne bojimo se mi za nas, ali imamo rodbinu preko granice, a Šaip zna sve', kazali su za podgoričke Vijesti mještani koji su u strahu od osvete željeli biti anonimni.

Kravarčani ne znaju Šaipovo prezime, no tvrde kako je riječ o poprilično moćnom čovjeku koji je, navodno, prije pola godine putem albanskog veleposlanstva u Podgorici uspio ishoditi povratak 13 krava koje su mještani privremeno smjestili u karantenu u selu Štoj nedaleko od Ulcinja. Krave su potom odvedene u selo Postegvaš te su puštene s crnogorskim ušnim markicama.

Crnogorski veterinarski inspektori zabilježili su kako se među krdima krava u Postegvašu nalaze i dvije s markicama Crne Gore, kao i da su one neuhranjene te da već duže slobodno lutaju bez nadzora vlasnika, provaljuju ograde imanja, ulaze u dvorišta, rade štetu te ponekad napadaju i ljude.

Veterinarska inspekcija je donijela rješenje kojim se općini Kravari i nadležnim službama naređuje organiziranje i hvatanje odbjeglih grla te njihov smještaj u karantenu u Gornjem Štoju. Unatoč naredbi, nadležne službe nisu provele prikupljanje krava, a mještani Kravara navode kako se stoka udomaćila u njihovom selu nanoseći im veliku materijalnu štetu.

Kravarčani su kazali kako im odbjegla stoka uništava zasade maslina, voća, povrća te plastenike i kako su zbog njih zabranili odlazak 90-ak djece u obližnju školu sve dok se problem ne riješi.