NASRTAJ NA ZID

[VIDEO] Više od 2500 emigranata nasilno pokušalo ući u Španjolsku, gotovo 500 se uspjelo probiti

02.03.2022 u 19:37

Bionic
Reading

Više od 2500 afričkih emigranata nasrnulo je u srijedu na zid u Melilli pokušavajući ući u Španjolsku, što je najmasovniji pokušaj ilegalnog ulaska u toj španjolskoj enklavi na sjeveru Afrike od kada se vodi evidencija, izvijestila je španjolska javna televizija TVE

Emigranti su oko 9.30 ujutro nasrnuli na visoki zid koji dijeli Maroko od Španjolske prilikom čega je ozlijeđeno 44 osoba, među kojima emigranti i granični policajci. U Španjolsku je uspio ući 491 emigrant, te se trenutačno nalaze u prihvatnom centru u Melilli.

>>> Afrička unija osudila postupanje prema Afrikancima koji žele pobjeći iz Ukrajine

Vlada Melille je priopćila kako su emigranti bili nasilni i bacali kamenje čime su se probili pored marokanskih policajaca nakon čega je španjolska policija spriječila da ih još više uđe na španjolski teritorij. Lakše su ozlijeđena 24 policajca i 20 emigranata.

Posljednji put je toliko emigranata ondje ušlo u Španjolsku godine 2014. kada ih se probilo 500 od ukupno 1.000.

Zadnji pokušaj masovnog prelaska zida dogodio se u listopadu 2021. kada je nasrnulo 700 emigranata no niti jedan se nije probio do Španjolske.

U prva dva mjeseca ove godine u Španjolsku je ilegalno ušlo 7.139 osoba, što je 73 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Najviše emigranata, njih 98 posto, ušlo je morskim putem ploveći čamcima do španjolske obale. Najviše ih je pristalo na Kanarskim otocima.

Španjolska je jedna od najizloženijih europskih zemalja te je ranije s grupom mediteranskim zemljama zatražila od Bruxellesa dodatni novac za sprečavanje ilegalnih ulazaka te za zbrinjavanje emigranata koji se nalaze na njenom teritoriju.