MIROVNJACI NA DVA KOTAČA

[VIDEO] Upoznajte iračke bajkere čije je osnovno pravilo 'ne pričaj o politici'

24.01.2019 u 22:33

Bionic
Reading

Krstarenjem po iračkim autocestama, lokalni bajkeri ne samo da pokazuju ljubav prema motociklima i vjetru u kosi, već entuzijastičnim vožnjama žele pomoći svojoj zemlji u prevladavanju dubokih vjerskih podjela

Agencija Reuters piše kako u ratom razorenom Iraku djeluje skupina lokalnih motociklista čije je jedino pravilo 'ne pričaj o politici'.

'Naš cilj je izgraditi bratstvo', kazao je 42-godišnji Bilal al Bajati, vladin dužnosnik koji je još 2012. godine osnovao motociklistički klub u cilju promoviranja jedinstva koje je narušeno dugogodišnjim vjerskim podjelama, ali i popraviti negativan imidž koji učestalo prati bajkere.

'Članovima je apsolutno zabranjeno razgovarati o politici. Ako netko od članova spomene politiku, slijedi mu upozorenje. Ako se ogluši, član dobije još jedno upozorenje prije izbacivanja iz kluba. Nemamo snage više podnositi ili ponavljati tragedije', ističe Al Bajati, aludirajući na vjerske podjele.

Irački bajkeri Izvor: Profimedia / Autor: GILLES BADER/SIPA

Skupinu iračkih bajkera za mir čini 380 muškaraca svih uzrasta, pripadnika svih društvenih klasa i različitih vjeroispovijesti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Journeyman Pictures

Njihov primjer trebao bi ukazati na to da je unatoč brojnim razlikama moguće jedinstvo sunita, šijita i kršćana te obnova međusobnog povjerenja u ratom razorenom Iraku.

Skupina bajkera nedavno je sudjelovala u proslavi Dana iračke armije, a mnogi članovi su umirovljeni ratni veterani, većinom iz šijitskih milicija koje su iznijele najveći teret borbi protiv tzv. Islamske države.