neosvojiva tvrđava

[VIDEO] Rusi i dalje jurišaju na Azovstal, pogledajte kako izgleda brutalan raketni napad zapaljivim streljivom

15.05.2022 u 08:33

Bionic
Reading

Ruska kampanja u Ukrajini uskoro ulazi u treći mjesec. Simbol ukrajinskog otpora je čeličana Azovstal u Mariupolju, jedini džep otpora na jugoistoku Ukrajine u kojom branitelji još uvijek odolijevaju ruskim napadima i jurišima. Zasad neosvojiva tvrđava, Azovstal, je bio meta gotovo svih oružja iz ruskog arsenala, bombardirali su ga čak i strateški bombarderi Tu-160. No, kako se borci iz bataljuna Azov i dalje drže, Rusi su izgleda otišli i korak dalje

Prema snimci koja je objavljena u nedjelju ujutro, čeličana je napadnuta raketama 9M22S koje se ispaljuju iz višecijevnog bacača raketa BM-21, poznatog i kao Grad.

Ukrajinsko ministarstvo obrane još je u ožujku potvrdilo da Rusi koriste zapaljive, napalm rakete u Ukrajini, koje promatrači često miješaju s još opasnijim bijelim fosforom, kojeg su Rusi koristili tijekom kampanje u Siriji.

Prvi napad zapaljivim raketama u Ukrajini zabilježen je 12. ožujka kod grada Popasne u regiji Luhansk, dok je grad još bio pod ukrajinskom kontrolom.

Raketa 9M22S umjesto konvencionalne eksplozivne bojeve glave nosi 180 komada metala na bazi slitine magnezija koji se u doticaju sa zrakom zapale i imaju efekt sličan smjesi eksploziva termit. Cilj im je uništiti neprijateljsku živu silu i opremu stvaranjem golemih požara, kakvi su vidljivi i na priloženoj video snimci.

Ruski napad na Azovstal Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže