ozračene trupe

[VIDEO] Objavljena snimka: Ruski vojnici 'preorali' najopasniju radioaktivnu zonu oko Černobila

07.04.2022 u 09:13

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon što su zapadni mediji javili da su ruski vojnici u stanju 'akutne radijacijske bolesti' s područja Černobila prebačeni u Bjelorusiju, objavljene su snimke iskopanih rovova u 'mrtvoj zoni' oko nuklearke. Snimke drona objavile su ukrajinske vlasti

Video je na Telegramu objavio Energoatom, državna tvrtka koja upravlja nuklearnim elektranama. Na snimci se vide prazni rovovi i vojne utvrde na području poznatom kao 'Crvena šuma', nazvanom tako zbog toga što su vrhovi borova oko nuklearke u Černobilu nakon katastrofe 1986. isijavali crvenom svjetlošću zbog apsorbirane radijacije. Znanstvenici su procijenili da to područje neće biti sigurno još oko 24.000 godina.

  • +12
Ruska vojska u Černobilu Izvor: Profimedia / Autor: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ukrajinci koji rade u nuklearki okarakterizirali su aktivnosti ruske vojske u 'Crvenoj šumi', bez ikakve zaštitne opreme, 'samoubilačkom misijom'.

U šumi se mogu vidjeti i kolotrazi, udubljenja od tragova tenkovskih gusjenica i vojnih kamiona, kao i deformirano tlo.

Černobil je pao u ruke ruskih snaga u prvom tjednu invazije, no ukrajinski radnici nastavili su nadzirati spremnike s istrošenim nuklearnim gorivom i ostatke reaktora koji je eksplodirao 1986. Zadnjeg dana ožujka Energoatom je priopćio da su 'okupatori, koji su zauzeli nuklearku u Černobilu i ostala postrojenja u zabranjenoj zoni, u dva konvoja krenuli prema granici između Ukrajine i Bjelorusije', kao i da su se ruske snage povukle iz obližnjeg mjesta Slavujča, u kojem žive zaposleni u nuklearki.