SPORAZUM S PENTAGONOM

[VIDEO]: Maroko u strahu od islamskih radikala nabavlja oružje vrijedno više od sedam milijardi dolara

17.09.2019 u 20:32

Bionic
Reading

Američko ministarstvo obrane odobrilo je prošlog petka Maroku kupnju čak 8500 raznih vrsta streljiva vrijednih milijardu dolara, a koje će ova sjevernoafrička kraljevina koristiti u borbi protiv islamskih organizacija, ali i poboljšati sposobnost za poduzimanje koalicijskih operacija, kao što je to činila u borbama protiv ISIL-a u Siriji i Iraku

Prema priopćenju američke Agencije za sigurnosno-obrambenu suradnju, Maroku će biti isporučen paket naoružanja za lovce F-16 po cijeni od 209 milijuna dolara, dok će za 776 milijuna dolara ta država dobiti protuoklopne rakete.

Dogovorena prodaja protuoklopnog arsenala uključuje 2400 komada radiofrekventnih raketa, 28 raketa za testiranje, 400 lansirnih sustava te pomoćnu opremu, tehničku podršku i obuku. Iako znatno jeftiniji, paket naoružanja za lovce F-16 uključuje 5180 bombi MK82-1, 300 komada bombi MK84-4 te mnoštvo laserski navođenih bombi i dijelova za održavanje.

Agencija za sigurnosno-obrambenu suradnju priopćila je kako će ova prodaja pomoći Maroku u borbi protiv ekstremnih islamskih organizacija, a posebno će poboljšati interoperabilnost sa Sjedinjenim Državama i drugim regionalnim saveznicima radi povećanja marokanske sposobnosti u koalicijskim operacijama.

U sklopu obnove arsenala Maroko je za ovu godinu osigurao 7,26 milijardi dolara, od kojih će najveći dio biti isplaćen za kupnju 25 lovaca tipa F-16C/D Block 72, a što je dogovoreno u ožujku ove godine.

Marokanska vojska je brojna i dobro utrenirana, s velikim budžetom te raznolikim ratnim iskustvom, počevši od antiterorističke borbe i pustinjskog ratovanja do kombiniranih kopneno-zračnih operacija. Od svoje samostalnosti Maroko je sudjelovao u tzv. Zaboravljenom ratu, u kojem je poražen od združenih francusko-španjolskih snaga, te u kratkotrajnom Pješčanom ratu protiv susjednog Alžira, koji nije doveo do teritorijalnih promjena.

Iako arapska zemlja, Maroko nije izravno sudjelovao u Šestodnevnom i Jomkipurskom ratu, ali je pružao podršku u borbama protiv Izraela. Tijekom prvog Shaba Maroko je kao saveznik tadašnjeg Zaira pobijedio Frontu nacionalnog oslobođenja Konga (FNLC), dok je za vrijeme Zaljevskog rata u Irak poslao 13.000 svojih vojnika koji su u sklopu savezničkih snaga obavljali sigurnosne zadaće. Marokanska vojska učestalo sudjeluje i u mirovnim misijama.