mistral 3

[VIDEO/FOTO] Makedonci nabavili rakete zemlja-zrak, kakvima su se naoružali i Srbi. Evo što znamo o tom naprednom PZO sustavu

02.09.2022 u 10:35

Bionic
Reading

Sjeverna Makedonija nabavlja početkom rujna u Parizu infracrvene navođene projektile zemlja-zrak Mistral 3 europske multinacionalne kompanije MBDA. Riječ je o projektilima koji se mogu ispaljivati preko ramena vojnika, a postoji i inačica koja se može montirati na oklopna vozila i helikoptere. Donosimo više o izuzetno preciznom oružju kakvo je nedavno nabavila i Srbija

Ministrica obrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, piše portal Tango Six, najavila je da će početkom rujna posjetiti Pariz kako bi potpisala nabavu projektila Mistral 3, dogovorenu sredinom proteklog kolovoza. No zasad još uvijek nije poznata vrijednost ugovora, kao ni rok isporuke. Valja reći da komplet projektila, koji je dobio naziv po vjetru koji puše u Provansi, stoji oko 300.000 eura.

Projektili Mistral 3 služe za blisku protuzračnu obranu od aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica na manjim visinama i kraćim daljinama. Dostupni podaci pokazuju da je maksimalni domet ovih raketa tri kilometara u visinu i 7,5 kilometara u daljinu. Valja naglasiti da Mistral 3 na službenim testiranjima, tijekom kojih se ispali do 2000 projektila, bilježi preciznost od zadivljujućih 95 posto.

  • +3
Mistral 3 Izvor: Profimedia / Autor: PHILIPPE WOJAZER / AFP / Profimedia

Projektil je težak 19,7 kilograma i ima bojnu glavu tešku tri kilograma te opremljenu blizinskim laserskim upaljačem. Najveća brzina projektila iznosi 930 metara u sekundi, najmanji domet 500 metara, a navođenje je infracrveno i koristi najmodernije komponente na tržištu.

Mistral 3 pripada skupini lako prijenosnih sustava kao što su 9K32 Strela-2, 9K38M Šilo ili FIM-92 Stinger, no za razliku od njih, iako se njime gađa i s ramena, ima lako postolje koje strijelcu olakšava korištenje, a na koje se mogu postaviti dvije rakete, što operateru daje mogućnost da u kratkom intervalu dvaput gađa zračni cilj.

Multieuropski proizvođač MBDA, koji uključuje britanske, francuske i talijanske partnere, odredio je da sustavom rukuju strijelac i zapovjednik koji ga navodi, premda je moguće i samostalno djelovanje strijelca. Uz to, sustav je vrlo otporan na ometanje.

Inače, Srbija je 2019. godine kupila od Francuske 18 kompleta Mistral 3, a integrira ih u mobilni protuzračni sustav domaće proizvodnje PASARS, za što srbijanske tvrtke samostalno proizvode raketu zemlja-zrak kratkog dometa RLN-IC. Kompleti nabavljeni u Francuskoj uključuju 50 raketa u portabl verziji, a radi se o prvim raketama zapadnog porijekla u Vojsci Srbije.

Sustave Mistral 3 koriste i ukrajinske snage u borbi protiv ruskog agresora, a pristigli su kao donacija iz Norveške. Mistrali su aktualni u vojskama još tridesetak zemalja širom svijeta.