PROSVJED U RUDARSKOM SELU

[VIDEO] Bizarni prizori iz Njemačke: Policija rastjerivala Gretu Thunberg i društvo pa zapela u blatu

16.01.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Njemačka policija nastavila je u nedjelju operaciju čišćenja rudarskog sela Lützerath, poprišta sukoba policije i aktivista, gdje je energetska tvrtka RWE otkupila nekretnine i iselila stanovnike. Selo je zaposjela skupina aktivista koja pokušava spriječiti rušenje tog sela i kopanje lignita, a iako je u intervenciji tijekom vikenda ozlijeđeno oko 70 policajaca i nepoznat broj aktivista, prilikom policijske intervencije zabilježene su i pojedine bizarne situacije

Policajci su dizalicom pokušavali doći do aktivista koji su se popeli na drveće. Potom su ih pokušali potisnuti i frontalno, no kako se vidi na snimci koja je postala viralna, zbog nezgodne konfiguracije terena natopljenog velikim količinama kiše zapeli su u blatu.

Podsjetimo, u subotu je više tisuća ljudi prosvjedovalo protiv deložacije i rušenja Lützeratha u susjednom selu Keyenberg, a među njima je bila i švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg.

Europski energetski div RWE kani posve srušiti Luetzerath kako bi ispod njega rudario ugljen. Stanovnici su odavno otišli, no klimatski aktivisti počeli su prosvjed nakon odluke regionalnog suda u ponedjeljak kojom je potvrđena ranija odluka o pražnjenju sela čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RWE-u.

RWE je u srijedu ujutro najavio početak rušenja naselja Luetzerath. Posljednji stanovnik to selo je napustio 2022. nakon što je bio primoran prodati svoju nekretninu RWE-u, piše Associated Press.

Krajem prosinca, lokalni okrug u kojem je smješten Luetzerath izdao je opću naredbu da se evakuira selo.

  • +28
Sukob policije i aktivista u Luetzerathu Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Riječ je o projektu što ga je 'pogurala' vlada kako bi omogućila da Njemačka lakše prebrodi europsku energetsku krizu.

Njemačka u svojoj strategiji prelaska na čistije izvore energije planira prestati koristiti ugljen do 2030., ali istovremeno preispituje svoju energetsku politiku nakon što je rat u Ukrajini ugrozio opskrbu energentima.