'VIZIJA I MISIJA'

Vesna Pusić ima web stranicu za svoju kandidaturu u UN-u

05.04.2016 u 12:22

Bionic
Reading

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić, bivša šefica hrvatske diplomacije, otvorila je službenu internetsku stranicu posvećenu svojoj kandidaturi za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda

Na internetskoj stranici http://www.vesnapusic.com.hr/ može se naći njezin životopis i detalji postupka za izbor glavnog tajnika, a predviđena je i objava njezine vizije UN-a.

Pusić je postala službena kandidatkinja 15. siječnja odlukom vlade Zorana Milanovića. Ostali kandidati su bivši predsjedavajući Opće skupštine UN-a Srđan Kerim iz Makedonije, bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić , direktorica UNESCO-a Irena Bokova iz Bugarske, bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, bivša moldavska ministrica vanjskih poslova Natalia Gherman i bivši čelnik UNHCR-a Portugalac Antonio Guterres. Novozelandska vlada objavila je baš utorak da je bivšu premijerku Helen Clark nominirala za dužnost glavne tajnice Ujedinjenih naroda.

Službena stranica kao hrvatske kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a sa svim događanjima, najavama, vizijom i profesionalnom karijerom.

Posted by Vesna Pusić on 5. travnja 2016


Novi glavni tajnik ili tajnica UN-a mora dobiti više od 50 posto glasova i svih pet stalnih članica mora se složiti oko kandidata kojeg će Vijeće sigurnosti predložiti Općoj skupštini UN, a isto tako se treba postići većina kod drugih članica. Vijeće sigurnosti predložit će samo jednog kandidata, iako je bila ideja da se ide s više kandidata pred Opću skupštinu.

Neformalni intervjui s kandidatima počet će sredinom travnja, a ime nasljednika Ban Ki-moona, čiji mandat završava na kraju 2016., mogao bi se znati u rujnu ove godine. Po nepisanom pravilu rotacije, koje nije nužno poštivati, kandidat iz regije istočne Europe na redu je za preuzimanje položaja glavnog tajnika.

Kandidatura Vesne Pusić izazvala je burne reakcije. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u rujnu prošle godine da je vlada Zorana Milanovića trebala prepustiti odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu UN-a novoj vladi jer su izbori bili preblizu. Šef HDZ Tomislav Karamarko ustvrdio je u siječnju da nije ispoštovana procedura što se tiče njezinog imenovanja,

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je krajem siječnja u nastupnom intervjuu za Hinu da će se nova vlada vrlo skoro izjasniti o kandidaturi bivše ministrice vanjskih poslova za glavnu tajnicu UN-a, što još uvijek nije učinila. "Način na koji je kandidatura istaknuta, a sigurno nije bio u skladu s dobrim običajima u jednoj demokraciji, ne služi na čast ni hrvatskoj politici, ni hrvatskoj diplomaciji ", istaknuo je tada Kovač.