MADURO ILI CAPRILES

Venezuela bira predsjednika. Kojim će smjerom poći?

14.04.2013 u 09:15

Bionic
Reading

Danas se u Venezueli bira nasljednik preminulog predsjednika Huga Chaveza, a riječ je o izborima koji će uvelike odrediti daljnji razvoj te države

S jedne se strane nalazi socijalist Nicolas Maduro, kojeg je sam Chavez odredio za nasljednika i koji je funkciju predsjednika obnašao od njegove smrti, a s druge oporbeni kandidat Henrique Capriles. Hoće li Venezuela nastaviti putem Chavezove politike, koju je on sam zvao socijalizmom za 21. stoljeće, a koju je na međunarodnom planu karakterizirao i otpor američkoj prevlasti, ili će na vlast doći umjereni Capriles, koji se protivi nacionalizaciji i kaže da je Chavezov sustav ispunjen korupcijom?

Capriles je već izgubio jedne predsjedničke izbore, i to 2012. godine, kada ga je porazio Chavez. Mnoge ankete sada daju značajnu prednost Maduru, no, prema nekima, Capriles ima sve bolje izglede. Capriles je ranije optužio Madura da zloupotrebljava vlast.

'Da biste postali predsjednik, narod vas mora izabrati', poručio mu je.

Mnogi su građani zabrinuti da će u slučaju tijesne pobjede bilo kojeg kandidata druga strana dovesti u pitanje legitimnost izbora, što bi pak moglo dovesti do nasilja u zemlji preplavljenoj oružjem. Potpredsjednica Nacionalnog izbornog centra Sandra Oblitas uoči izbora pozvala je na smirenje situacije i izgradnju pozitivnog okruženja.