akcija građana

Veliki marš u Parizu; Macron poručio: Antisemitizam je uvijek odvratan

12.11.2023 u 18:16

Bionic
Reading

Veliki marš organiziran pod nazivom "Za Republiku, protiv antisemitizma" održan je u nedjelju u Parizu kao odgovor na niz neprijateljskih činova prema Židovima u svijetu, nakon Hamasova pokolja u Izraelu 7. listopada i kasnijeg izraelskog bombardiranja Gaze

Marš građana održan je na poziv predsjednice donjeg doma parlamenta Yaël Braun-Pivet i predsjednika Senata Gérarda Larchera. Premda francuski predsjednik Macron ne sudjeluje u ovome maršu u subotu, rekao je da će ondje biti "u mislima".

"Za Republiku, protiv antisemitizma” - iza toga transparenta hodali su predsjednici dvaju domova u istoj povorci, premijerka Elisabeth Borne, čiji je otac Židov, bivši francuski predsjednici François Hollande i Nicolas Sarkozy te nekadašnji šefovi vlada.

"Kontroverze ne smiju uništiti ovu inicijativu bez presedana", rekla je Braun-Pivet hodajući na čelu povorke. Ona je posebno istaknula prisutnost čelnika krajnje desno orijentiranih stranaka, poput Marine Le Pen iz Nacionalnog skupa (RN) i Erica Zemmoura iz Rekonkviste.

  • +3
Prosvjed u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: CARON/ZEPPELIN / Sipa Press / Profimedia

"Mi smo točno ondje gdje trebamo biti", odgovorila je na to Marine Le Pen. Skupina aktivista lijevo orijentirane židovske organizacije Golem nakratko se pokušala suprotstaviti njezinu sudjelovanju, no u tomu ih je spriječila policija. Dio francuske radikalne ljevice najavio je bojkot događaja zbog prisutnosti predstavnika krajnje desnice. Uoči marša Emmanuel Macron je u pismu Francuzima objavljenom u listu Le Parisien osudio "nepodnošljivo oživljavanje pojačanog antisemitizma".

"Bez obzira na to radi li se o vjerskom ili društvenom antisemitizmu, onome utemeljenom na identitetu ili rasi, on je uvijek onakav kakvim ga je Émile Zola opisao: odvratan", napisao je Macron, pozvavši na jedinstvo Francuske. Borba protiv antisemitizma nikad nas ne smije podijeliti, istaknuo je.

"Francuska koje se naši židovski sugrađani boje nije Francuska", napisao je francuski predsjednik.