BARIŠIĆ I PINTARIĆ

Velika Gorica i Sisak u rukama HDZ-a

31.05.2009 u 22:00

Bionic
Reading

HDZ-ovac Dražen Barišić novi je gradonačelnik Velike Gorice, prema rezultatima Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) od 22 sata, a nakon što su prebrojani glasovi na svim biračkim mjestima. Kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP-HSU Dražen Barišić u drugom krugu osvojio je 54,99 posto glasova.

Dosadašnji velikogorički gradonačelnik SDP-ovac Tonino Picula, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) osvojio 43,77 posto glasova.Barišić je u u drugi krug ušao s 48,58 posto osvojenih glasova u prvom krugu, dok je Picula prije dva tjedna osvojio 38,11 posto.Od ukupno 53.833 birača glasovanju je u Velikoj Gorici danas pristupilo njih 22.872, odnosno 42,49 posto. Glasovalo se na 68 biračkih mjesta, a na jednom mjestu izbori su poništeni. Barišićevi zamjenici bit će Stjepan Kos (HSS) i Ervin Kolarec (HDZ).

HDZ-ovac Dinko Pintarić ponovno će biti gradonačelnik Siska s osvojenih 49,65 posto glasova, po rezultatima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) pošto su obrađena sva biračka mjesta, a njegov protukandidat SDP-ovac Davorko Vidović osvojio je 48,44 posto glasova, a razlika u broju glasova je 245.

Na izbore je izišlo 44,19 posto birača.Kao kandidat koalicije HDZ-HSS-HSLS-SDA-HSU Pintarić je u drugi krug ušao s osvojenih 34,45 posto glasova, a Vidović je kao kandidat koalicije SDP-HNS-DSU-DC-SDSS prije 14 dana osvojio 38,07 posto.

Pintarićevi zamjenici bit će Drago Martinac (HSS) i Agan Velić (SDA). Dosadašnji gradonačelnik Siska i predsjednik sisačkoga Gradskog odbora HDZ-a Dinko Pintarić, koji je u drugome izbornom krugu prvih neposrednih lokalnih izbora bio kandidat koalicije "Sisak Plus", zahvalio je građanima koji su svoj glas i povjerenje dali njemu i njihovoj koaliciji koja Sisku jamči stabilnu gradsku vlast i nastavak razvojnih programa koji su počeli prije nekoliko godina i koji su Sisku zadnjih godina donijeli gospodarski napredak, veću zaposlenost i manju nezaposlenost.

Naglasio je da je u drugome izbornom krugu ostvaren očekivani rezultat i napomenuo da su on i njihova koalicija dobili koliko su zaslužili.Izrazio je nadu da će njegov protukandidat Vidović u iduće četiri godine biti dobra oporba u sisačkome Gradskom vijeću i da vijećnici suparničke koalicije neće dati ostavke na dužnosti vijećnika kao što su dali prilikom prijašnje smjene gradske vlasti. Davorko Vidović, koji je u izjavi za novinare nakon izbornih rezultata priznao poraz, rekao je da Sisak, nakon 10 godina, ima legalnoga gradonačelnika i najavio da će on i vijećnici njegove koalicije djelovati u Gradskom vijeću i predlagati projekte za prosperitet Siska.