članstvo u eu

Veleposlanik Sabolić: Hrvatska nudi BiH svoju pomoć, želi potaknuti proces proširenja EU-a

22.01.2020 u 12:13

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić ponudio je u srijedu svaku moguću pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovini u nastojanjima da stekne status kandidata za članstvo u Europskoj uniji kao i da vodi pristupne pregovore kada za to ispuni potrebne uvjete

Veleposlanik Sabolić u Sarajevu je novinarima predstavio program predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a te pri tom istaknuo kako je uz jasnu potrebu jačanja Unije, njene unutarnje kohezije i globalnog utjecaja prioritet i nastavak procesa njezinog proširenja, prije svega na zapadni Balkan.

'Čvrsto vjerujemo u europski identitet jugoistoka Europe', kazao je Sabolić.

Potvrdio je kako će se Hrvatska zalagati za otvaranje pristupnih pregovora između EU-a te Albanije i Sjeverne Makedonije a želi pomoći i da BiH što prije dobije status kandidata i također otvori pristupne pregovore kada se za to steknu uvjeti.

U tome će Hrvatska pomoći BiH sa svim svojim znanjem i iskustvom kojega je i sama stekla tijekom procesa pristupanja Uniji, kazao je hrvatski veleposlanik.

'Politika Hrvatske prema BiH je vrlo jasna, temelji se na prioritetima EU-a i znači stjecanje kandidatskog statusa i podržavanje jadnakopravnosti svih konstitutivnih naroda BiH', izjavio je Sabolić.

Dodao je kako je Hrvatska svjesna svoje odgovornost prema susjedstvu EU-a kojemu treba pristupna perspektiva, a transformacijsku snagu tog procesa opisao je kao nemjerljivu.

'Uvjeren sam da ćemo za šest mjeseci predati predsjedništvo njemačkim kolegama, ponosni na ono što smo postigli', kazao je Sabolić.

Šef delegacije EU-a u BiH Johann Sattler koji je također sudjelovao u prestavljanju hrvatskih priorireta tijekom šestomjesečnog predsjedanja Unijom kazao je kako je jasno da će nastavak procesa europskih integracija biti zahtjevan za BiH a dodao je kako puno očekuje i od nove metodologije proširenja.

Ona bi trebala biti predstavljena 29. siječnja u Bruxellesu a stupila bi na snagu do svibanjskog summita EU koji će se održati u Zagrebu.

No BiH će bez obzira na sadržaj nove metodologije i dalje biti specifični slučaj, sugerirao je austrijski diplomat.

'Trebat će puno vremena i kontinuiranog napora, imajući u vidu složeni ustroj BiH no tu je snažna i jasna perspektiva članstva u Uniji nakon što ispuni potrebne uvjete', kazao je.

Pojasnio je kako EU sada očekuje da BiH pokaže kako je u stanju raditi na četrnaest definiranih prioriteta što uključuje jačanje vladavine prava ali i izmjene izbornog zakona i to kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces uključujući tu i provedbu izbora u Mostaru ove godine.

'Ne održe li se oni to će zasjeniti cijeli izborni proces', upozorio je Sattler.

Kazao je i kako je došlo vrijeme da se u BiH krajnje ozbiljno shvati problem zaštite okoliša jer je to u ovoj zemlji doslovno postalo 'pitanje života ili smrti'.

Podsjetio je na činjenicu da u BiH svake godine od posljedica onečišćenja zraka umre više od tri tisuće njenih stanovnika što se više ne može ignorirati.