NE ŽELE NAPUSTITI EUROZONU

Većini Grka euro miliji od drahme

06.11.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Većina Grka je za vladu nacionalnog jedinstva koju socijalistička vlada predlaže suzdržanoj oporbenoj desnici, a gotovo 80 posto ih želi zadržati euro, po anketama objavljenim u nedjelju u tisku

Po anketi instituta Alco koju je objavio tjednik Proto Thema, 52 posto Grka je za 'vladu nacionalnog jedinstva', a 36 posto traži raspisivanje prijevremenih izbora, što priželjkuje i desnica, radi izlaska zemlje iz političke krize.

Druga anketa koju je proveo institut Marc a objavio Ethnos (socijalisti), premda potvrđuje tu tendenciju, pokazuje da je za koalicijsku vladu 45 posto ispitanika, a za izbore njih 42 posto. U tom je istraživanju 10 posto anketiranih izrazilo želju da na vlasti ostane socijalistička vlada.

Obje ankete, provedene početkom tjedna na uzorku od 1.000 ljudi, potvrđuju rekordnu sklonost Grka euru, usprkos strogim mjerama koje su u protekle dvije godine nametnuli strani kreditori - od 78 do 81 posto njih zalaže se za ostanak zemlje u eurozoni, a povratak drahmi želi 11-13 posto.

Ankete potvrđuju i prednost Samarasove Nove demokracije (desnica) od deset postotnih bodova ispred PASOK-a (socijalisti, na vlasti), pri čemu prvi osvajaju 30 posto glasova birača, a drugi 20 posto. No taj rezultat neće desnici omogućiti apsolutnu većinu u parlamentu.