ERJAVEC OTKRIO DETALJE RASPRAVE

'Većina zastupnika slovenskog parlamenta podupire arbitražni podnesak!'

Karl Erjavec

Karl Erjavec

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak, u pauzi zatvorene sjednice parlamenta, da sve parlamentarne stranke, s izuzetkom Slovenske pučke stranke (SLS), podupiru službeni prijedlog podneska koji je koordiniralo njegovo ministarstvo, a na kojemu su radili domaći i strani pravni stručnjaci te da očekuje da će takvo stajalište prevladati i na kraju rasprave

'Svi osim SLS-a podupiru podnesak, zato nema razloga da ga vlada još ovaj tjedan ne pošalje u Den Haag', rekao je Erjavec za Slovensku televiziju.

Slovenski parlament na zatvorenom zasjedanju, koje još traje, raspravlja o slovenskom podnesku za arbitražni sud o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom.

Prema prijedlogu parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, slovenski zastupnici trebali bi uz podnesak prihvatiti i izjavu u kojoj izražavaju svoja očekivanja od granične arbitraže.

U prijedlogu izjave koju je novinarima rano popodne pročitao predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Horvat, član stranke premijera Janeza Janše, navodi se da je zadaća Arbitražnog suda za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom 'odrediti teritorijalni kontakt slovenskog teritorijalnog mora s otvorenim morem' te da će Slovenija smatrati da arbitražni sud nije ispunio svoj mandat ako suci ne ispune to očekivanje. Pri tome se izjava poziva na članak arbitražnog sporazuma prema kojemu je jedna od zadaća arbitraže da se odredi spojnica (junction) slovenskih voda s međunarodnim vodama, vodeći računa o međunarodnom pravu i dobrosusjedskim odnosima. Engleski izraz 'junction' može se prevesti kao poveznica ili spoj, pri čemu je taj pojam u arbitražnom sporazumu upotrebljen kako bi se izbjeglo da se unaprijed interpretira je li riječ o teritorijalnom kontaktu, kako se obično tumači u Sloveniji, ili o slobodnom prolazu do međunarodnih voda tj. otvorenog mora.


Kako je u svom večernjem dnevniku objavila Slovenska televizija, stručnjaci za međunarodno pravo smatraju da takva izjava parlamenta neće imati pravne učinke na postupak arbitraže te da je predložena kako bi se smirili unutarnjepolitički odnosi među slovenskim parlamentarnim strankama koje su u prošlosti izražavale različita mišljenja o arbitraži i izgledima Slovenije da na taj način postigne proklamiranu 'cjelovitost Piranskog zaljeva' te da ostvari teritorijalni izlaz u međunarodne vode prema načelu pravednosti.

Erjavec je u izjavi za Slovensku TV rekao da se dijelom može složiti s ocjenama da predložena izjava neće imati učinaka na pravni postupak arbitraže, iako je, kako je dodao, u arbitražnom sporazumu u jednom članku navedeno da suci moraju naći 'junction' kojim bi se slovenske vode spojile s međunarodnima.

Za zatvorenu raspravu u parlamentu o arbitražnim dokumentima koji, po neslužbenim podacima, sadrže više od tisuću stranica teksta i zemljovida predviđeno je osam sati pa bi zasjedanje moglo potrajati do 24 sata, ukoliko neka od stranaka ne odustane od vremena koje joj je odobreno za raspravu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!