ANKETA POKAZALA

Većina Slovenaca smatra da će Bratušek sastaviti vladu

04.03.2013 u 12:03

Bionic
Reading

Skoro dvije trećine Slovenaca vjeruje da će mandatorka za sastav nove vlade Alenka Bratušek uspjeti u sastavljanju vlade i koalicije, ali ne vjeruju da će se ona duže održati, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo'

Na pitanje vjeruju li da će Bratušek uspjeti sastaviti vladu 62 posto ispitanika, u telefonskoj anketi koju je vodeći slovenski list proveo prošlog tjedna, odgovorilo je potvrdno, dok 32 posto smatra da joj to neće uspjeti.

Parlament je u srijedu većinom glasova Bratušek imenovao za mandatarku nove vlade, ali ona tek treba predložiti njen sastav i u roku od dva tjedna od parlamenta za nju tražiti povjerenje, a u međuvremenu dogovara njen program i koaliciju koju bi sastavljale četiri stranke, njena Pozitivna Slovenija (PS) te Građanska lista (GL), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD).

Na pitanje koliko bi vlada koju će ona formirati mogla trajati, 37 posto ispitanika navelo je godinu dana, 27 posto misli da će to biti samo nekoliko mjeseci, a ostali da bi nova vlada mogla na vlasti ostati do redovnih parlamentarnih izbora 2015. godine.

Izborom Bratušek za mandatarku parlament je izrekao nepovjerenje vladi Janeza Janše koja nastavlja obavljati tekuće poslove do početka djelovanja nove. U anketi 'Dela'55 posto ispitanika rad Janšine vlade u njenom jednogodišnjem mandatu ocijenilo je slabim ili vrlo slabim, a da je radila dobro ili vrlo dobro misli 20 posto ispitanika.