KOSOR POZVALA VOJSKU

Večeras stiže novi vodni val iz Slovenije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.09.2010 19:41
  • Objavljeno 19.09.2010 u 17:03
Kosor na vrećama, poplava

Kosor na vrećama, poplava

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Premda pomoćnik ravnatelja i zapovjednik civilne zaštite RH Stjepan Huzjak tvrdi da su svi veliki vodostaji rijek u Hrvatskoj pod nadzorom, u okolici Zaprešića danas je evakuirana 21 osoba. Premijerka Kosor posjetila je to područje i najavila pomoć vojske

Premijerka Jadranka Kosor rekla je da je dogovoreno da vojska dođe u pomoć građanima. Oni, naime, zbog loše prevencije od poplava večeras neće moći spavati u svojim domovima.

Kosor je obišla sela u brdovečkoj općini u okolici Zaprešića, kojima prijeti izlijevanje rijeke Save, te im je obećala pomoć vojske u obrani protiv najvećeg vodnog vala, koji se na tom području očekuje večeras između 22 i 24 sata.

Damir Krajac / CROPIX

Damir Krajac / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Premijerka Kosor je u obilasku sela Javorje i Ključ Brdovečki, u kojima je poplavljeno 10-ak kuća i evakuirano 20-ak osoba, obećala mještanima svu potrebnu pomoć u zaštiti od nadolazećeg vodnog vala.

'Osigurana je doprema reflektora i svega što je potrebno za slučaj da se Sava razlije. Iako se nadamo da to neće biti potrebno, osigurana je i evakuacija stanovništva u školskim dvoranama', izjavila je novinarima premijerka Kosor nakon obilaska ugroženih punktova.

Na upit novinara hoće li Vlada RH dodatno financijski pomoći stanovništvu, rekla je kako sva pomoć ide preko Vlade.

Posebno priznanje odala je lokalnim vatrogascima i pripadnicima Civilne zaštite koji pomažu stanovništvu u borbi s vodom koja neprestano nadire i prijeti probijanjem nasipa u zaprešićkom kraju.

Njima bi do 20 sati u pomoć trebala stići i vojska, dodatno osigurati nasipe i pomoći u slučaju evakuacije stanovništva.

'Zahvaljujem svima koji su se uključili, a nadam se i da će najveći vodni val proći bez većih posljedica', rekla je premijerka.

'NEMA RAZLOGA ZA BRIGU'

'U Hrvatskoj su u pod nadzorom veliki vodostaji rijeka i nigdje nema alarmantnih situacija, zahvaljujući kvalitetnim preventivnim mjerama svih službi uključenih u sustav obrane od poplava', izjavio je danas na konferenciji za novinare u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) pomoćnik ravnatelja i zapovjednik civilne zaštite RH Stjepan Huzjak

Damir Krajac / CROPIX

Damir Krajac / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Rekao je da su poplavljeni dijelovi područja na potezu Medsave - Strmec Samoborski gdje nema klasične obrane nasipima. Tamo su postavljeni zečji nasipi i ako će trebati, stanovništvo će biti evakuirano. Drugo poplavljeno područje je kod Brdovca - naselja Brdovec, Drenje, Zdenci, Javorje i Ključ Brdovečki. U Javorju je bilo ugroženo osam kuća i iz njih je evakuirano 15-ak ljudi dok se ne stvore sigurni uvjeti za njihov povratak, rekao je Huzjak.

Također je izvijestio da je u naselju Gmajna u Krapinsko-zagorskoj županiji poplavljeno desetak zgrada (prizemne kuće, gospodarski objekt sa 30 krava) uz rijeku Sutlu. Tamo je zatvorena cesta i granični prijelazi Mihanović Dol i Plavić. U mjestu Čret - Krapinske Toplice voda je ušla u dio prostora pilane, a opasnost od poplave prijeti jednoj kući. Pripremaju se vreće s pijeskom za podizanje nasipa.

Rekao je da je na području Sisačko-moslavačke županije aktivirana retencija Lonjsko polje i tamo je stanovništvo obaviješteno da makne stoku. Na nekim dionicama na rijeci Kupi mogu biti poplavljene ceste, ali stanovništvo nije ugroženo.

U jutarnjim satima je zbog bujica poplavljeno uže područje Umaga (poplavljeno je puno podrumskih prostorija, automobila i ureda u prizemljima objekata), u Novigradu voda je prodrla u Dom umirovljenika, a poplavljena je i nova sportska dvorana. Zatvoreni su granični prijelazi Kaštel i Plovanija.

Huzjak je najavio da se dolaskom novog vodnog vala Save iz Slovenije u Zagreb, koji se očekuje u večernjim satima (od 22 do 24 sata), očekuje da će izrazitije biti zahvaćeno područje Medsave, Strmec Samoborski i naselja kod Brdovca. Rekao je da će se tu maksimalno pojačati obrana od poplava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi