'potvrda o životu'

Važna obavijest za sve primatelje mirovina iz Španjolske, Francuske i Nizozemske

02.04.2020 u 16:31

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavijestio je u četvrtak korisnike o promjenama u slanju 'Potvrda o životu' za primatelje francuskih, nizozemskih i španjolskih mirovina, zbog pandemije virusa COVID-19

Zbog pandemije koronavirusa, Francuska, Nizozemska i Španjolska obavijestile su HZMO o promjenama u načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja tiskanice 'Potvrde o životu'.

Korisnici mirovina iz Francuske, koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovito isplaćivati, navode iz HZMO-a.

Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank trenutačno ne šalje Potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo, a slanje tih potvrda odgođeno je na otprilike 6 mjeseci, dodaju iz HZMO-a.

U Španjolskoj je suspendiran rok određen za dostavu ovjerene Potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti.

Za to vrijeme, mirovine iz Španjolske će se nastaviti redovno isplaćivati, a nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu Potvrda o životu.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji da neće dostavljati tiskanice Potvrda o životu u travnju 2020., niti obustaviti isplatu mirovina zbog nedostavljene Potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

“Podsjećamo i korisnike mirovine iz Srbije s prebivalištem u Hrvatskoj, da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje – RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti”, navode iz HZMO-a.