MINISTAR RADA NAJAVIO

Vaučeri za 'sezonce' u poljoprivredi

15.05.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u Puli nakon razgovora s istarskim županom Ivanom Jakovčićem najavio da će se do kraja ove godine kroz zakonske okvire, donošenjem odnosno promjenom zakona, konačno riješiti institut stalnog sezonca u turizmu.

Time će, smatra on, Istra i cjelokupni hrvatski turizam već iduće godine krenuti s institutom stalnog sezonca koji će, kako je rekao, 'omogućiti veću kvalitetu kadra, a stalnim sezoncima i sigurnost zapošljavanja'.

Dodao je da će se kvalitetnija radna snaga u turizmu omogućiti i specijalizacijom, odnosno subspecijalizacijom uz osnovno zanimanje.

Govoreći o sezonskim radnicima u poljoprivredi, ministar Mirando Mrsić je kazao kako uskoro kreće i primjena sustava vaučera. 'Zahvaljujući tome radnicima koji rade sezonski u poljoprivredi moći će se uplaćivati doprinosi za mirovinski sustav', kazao je Mrsić.

Time će i poslodavci u poljoprivredi biti zaštićeni jer će, kako je rekao, 'ugovor o radu između poslodavca i sezonca bit će nešto što je vidljivo, a ne da dođe do problema prilikom dolaska državnog inspektorata'.

Istarski župan Ivan Jakovčić upoznao je danas ministra s istarskim razvojnim programima i pravcima. Ako oni budu realizirani uz potporu države, rekao je, 'Istra će, neovisno o ovoj krizi, do 2015. godine moći govoriti o punoj zaposlenosti i trajnoj konkurentnosti'.

U prilog tomu on je spomenuo projekt 'Brijuni rivijera' te razvoj drugih turističkih kapaciteta, projekte na području poljoprivrede te izgradnja pulske Opće bolnice.

Ministar Mrsić se u razgovoru sa županom Jakovčićem osvrnuo i na aktivne mjere politike zapošljavanja istaknuvši kako je od iznimne važnosti da županije i poduzetnici krenu s tim mjerama koje su, istaknuo je, posebno značajne za mlade ljude koji nemaju 'tih godinu dana radnog iskustva'.

Hrvatski sabor je, naime, 11. svibnja donio Zakon o poticanju zapošljavanja kojim Vlada kani povećati zapošljivost mladih bez radnog iskustva, kroz stručno osposobljavanje i bez zasnivanja radnoga odnosa na rok od jednu, odnosno dvije godine, te uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna.

Mirando Mrsić poručio je i kako Vlada i resorno ministarstvo imaju čvrste osnove kada su najavili da će se mirovine na vrijeme isplaćivati i redovito usklađivati.
'Ova je Vlada na početku svog mandata najavila da će poštivati članak 84. Zakona o mirovinskom osiguranju kojeg je bivša Vlada suspendirala, a koji govori o tome da dva puta godišnje treba uskladiti mirovine prema rastu troškova života i rastu plaća', rekao je Mrsić odgovarajući na pitanja novinara.

Prvo je usklađenje, dodao je, napravljeno s mirovinom za ožujak, koja je isplaćena pred Uskrs. 'Ona je povećana za 0,75 posto manje nego što smo planirali, ali su isplaćeni i zaostaci za prva tri mjeseca', kazao je Mrsić dodavši kako će u rujnu mirovine ponovno biti usklađene temeljem rasta plaća i troškova života. Po njegovim riječima, sredstava za to ima, tako da, kako je rekao, 'neće doći u pitanje niti isplata niti povećanje mirovina'.

Ministar Mrsić, koji je već ranije najavio da će do kraja ove godine biti postignut dogovor sa socijalnim partnerima o budućnosti mirovinskog sustava, rekao je danas kako se otvara široka raspravu o tome kako sustav treba izgledati, pri čemu je opetovao da će ostati oslonjen na tri stupa.

Širokom raspravom, rekao je, želi se postići 'jedan nacionalni konsenzus u pravcu razvoja mirovinske reforme'. 'Ono što danas napravimo vidjet će se za deset-petnaest godina', zaključio je Mrsić.