prvi kad treba

Vatrogasci iz 17 županija pomažu pogođenom području, na terenu ih je na stotine

30.12.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) izvijestila je u srijedu da Petrinji i Sisku nakon razornog potresa pomažu vatrogasci iz 17 vatrogasnih županijskih zajednica, pretražuju teren i uklanjaju posljedice potresa - raščišćavaju ruševine, miču oštećena krovišta i dimnjake

U spašavanje građana i uklanjanje ruševina nakon potresa, uz domaće vatrogasne snage za Petrinju je iz 12 Vatrogasnih zajednica županija (VZŽ) upućeno ukupno 366 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih, 46 transportnih (kombi) vozila te 11 potražnih pasa.

Uz to, za Sisak je iz 5 VZŽ upućeno ukupno 104 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih i 13 transportnih (kombi) vozila.

  • +20
Petrinja: Jutro nakon razornog potresa Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Tijekom cijelog dana i noći vatrogasci su bili na terenu, a saniranje posljedica i smanjenje ugroza za stanovništvo će se raditi i slijedećih dana.

Vatrogasne snage pregrupirane i nastavljaju s pretraživanjima terena i sanaciji

HVZ napominje da su vatrogasne snage u Petrinji i Sisku noć provele na uklanjanju posljedica potresa, a jutros su nakon napravljenog novog sektoriranja područja pregrupirane te nastavljaju s pretraživanjima terena, micanju crijepova i oštećenih dimnjaka i drugih uklanjanja posljedica potresa.

Iz Robnih zaliha voda i hrana

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da su u suradnji s Ravnateljstvom za robne zalihe osigurane velike količine vode, tri tone suhe hrane te 3000 litara goriva za potrebe angažiranih snaga.

Izrazivši zahvalu svim vatrogascima za sav nadljudski napor koji poduzimaju u saniranju posljedica potresa, kazao je da je oko 700 vatrogasaca iz gotovo cijele Hrvatske tome dalo svoj veliki doprinos.

Posebnu zahvalu uputio je vatrogascima Sisačko-moslavačke županije koji su preuzeli veliki teret i veliku odgovornost u obavljanju vatrogasnih zadaća.

Tucaković je i veliku zahvalu uputio svim zapovjednicima koji su odgovorno vodili ljude u ovom zahtjevnom trenutku.

HVZ upozorava i da je snažan potres koji je pogodio Petrinju i Sisak izazvao štete i u susjednim županijama.

Vatrogasci JVP Zagreb i dobrovoljnih vatrogasnih društava Grada Zagreba su imali oko 130 intervencija zbog uklanjanja posljedica potresa. Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 300 vatrogasaca sa 135 vatrogasnih vozila.

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je oko 200 intervencija na kojima je sudjelovalo 400 vatrogasaca sa 200 vatrogasnih vozila.

Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije zabilježili su 50 intervencija, na kojima je sudjelovalo 330 vatrogasaca sa 79 vozila. Zbog posljedica potresa izvršena je evakuacija štićenika Doma za starije i nemoćne u Loboru.

U Karlovačkoj županiji je zabilježeno 60 intervencija, po 30 je zabilježeno u Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj, a 20 u Brodsko-posavskoj županiji.