VATROGASCI NEMOĆNI

Vatrena stihija guta stotine kuća u Teksasu

21.04.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Tisuće vatrogasaca iz svih krajeva SAD-a pokušavaju obuzdati vatrenu stihiju koja je zahvatila više od četiri tisuće četvornih kilometara u američkoj saveznoj državi Teksas

Vatra je progutala stotine kuća, dvojica vatrogasaca izgubila su živote u borbi s vatrenom stihijom, a na djelu su masovne evakuacije stanovništva.

Teksaški guverner Rick Perry zatražio je od predsjednika Baracka Obame da proglasi stanje najveće nepogode u Teksasu.

Najgora situacija trenutno je u području Possum Kingdom Lake, gdje je do temelja izgorjelo oko stotinu kuća, dok ih je oko 600 ugroženo. Vatra je stigla nadomak nekoliko gradova, čiji su stanovnici već evakuirani.

Oko 400 stanovnika i okruga Palo Pinto county evakuirano je zajedno sa zatvorenicima iz lokalnog zatvora.

Najveća suša u 50 godina

Teksas je pogodila najveća suša u posljednjih 50 godina. Glasnogovornica Uprave za šume Holly Huffman rekla je da je kombinacije oštre zime i najsušeg ožujka od kada se bilježe temperature rezultirala obiljem visoke trave i grmlja koji služe kao gorivo za širenje požara.

Meteorolozi predviđaju neznatno zahladnjenje, povećanu vlagu i mogućnost kišnih oborina, što bi bila velika pomoć vatrogascima koji su na izmaku snaga.

'Čak i da padne nešto kiše, zemlja će je progutati u trenu', rekao je David Hennig, meteorolog iz Midlanda u Teksasu.

U srijedu je umro vatrogasac Elias Jacquez (49) iz teksaškog Cactusa, 11 dana nakon što je teško ozlijeđen 50-ak kilometara sjeverno od Amarilla. Istog dana, sahranjen je Gregory M. Simmons (50) iz Eastlanda, koji je umro u petak, gaseći požar u rodnom gradu koji se nalazi oko 150 kilometara zapadno od Dallasa.

Od početka godine, vatrogasci su intervenirali u više od 800 požara koji su oštetili oko 5.000 zgrada i građevinskih konstrukcija.

Od 21. prosinca prošle godine, požari su izbili u čak 252 od ukupno 254 okruga u Teksasu.