ERNST VON FREYBERG

Vatikansku banku od danas vodi Nijemac

15.02.2013 u 15:34

Bionic
Reading

Nijemac Ernst von Freyberg, odvjetnik i član Malteškog reda, imenovan je u petak na čelo Zavoda za religijska djela (IOR) na položaj koji je bio prazan od svibnja prošle godine kada je smijenjen Ettore Gotti Tedeschi, objavio je glasnogovornik Svete Stolice

Odluku je donijelo povjerenstvo kardinala na nadzor poslovanja IOR-a (Vatikanske banke) nakon 'dubinske procjene i niza razgovora koji su trajali više mjeseci', prema priopćenju. Kardinalski nadzorni odbor u svibnju je smijenio Gottija Tedeschija jer 'nije ispunio dužnosti važne za službu'.

Ovo imenovanje 'odobrio je i Papa', koji provodi zadnje dane na čelu Katoličke crkve.

Glasnogovornik otac Federico Lombardi istaknuo je da je za mjesto čelnika Vatikanske banke bilo '40 kandidata' te da Freyberg ima 'veliko iskustvo u financijskim pitanjima'.

Vatikan pokušava vratiti ugled svojoj banki kojoj se predbacuje nedostatak financijske transparentnosti. Vatikanska banka bila je tijekom svoje povijesti predmetom više skandala koji su potresali Svetu Stolicu, a najteži je bio 1982. kada je u priču o pranju novca bila upletena i ilegalna masonska loža P2, CIA i mafija.

Vrijednost Vatikanske banke procjenjuje se na pet milijardi eura, a njezini klijenti su svećenici, časne sestre, nadbiskupske konferencije i zaklade iz svih krajeva svijeta.