ZARADA OD 86 MIL. EURA

Vatikanska banka prvi put objavila podatke o poslovanju

01.10.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Vatikanska banka danas je prvi put objavila podatke o svom poslovanju u pokušaju da se prikaže transparentnom i ublaži posljedice serije skandala u vrijeme kada papa Franjo planira velike reforme

Banka, čije je službeno ime Institut za religijske poslove (IOR), priopćila je da je u 2012. godini zaradila 86,6 milijuna eura, što je skoro četiri puta više nego u 2011. godini.

'Mi u IOR-u snažno radimo na provođenju reformi, unapređenju ove organizacije, suradnje i transparentnosti', izjavio je predsjednik vatikanske banke Ernst von Freyberg, postavljen na funkciju prošle godine, prenio je AFP.

On je rekao da će na zaradu u 2013. godini utjecati troškovi povezani s reformom banke koja do kraja godine treba dovršiti i revizorski izvještaj o poštovanju propisa protiv pranja novca.

Vatikanska banka odavno je obavijena aureolom tajnovitosti i intriga, još od propasti Bance Ambrosiano, optužene za pranje novca za sicilijansku mafiju.

Predsjednik Ambrosiana Roberto Calvi pronađen je obješen na jednom mostu u Londonu 1982. godine, a sumnja se da su ga ubili mafijaši. Za to ubojstvo nitko nije osuđen.