NAPETI ODNOSI S BUGARSKOM

Vatikan odbio diplomata zbog 'gay' romana

07.08.2012 u 18:52

Bionic
Reading

Sveta Stolica nije htjela potvrditi bugarskog diplomata predloženog za veleposlanika te zemlje, izvijestio je u utorak tiskovni ured Svete Stolice, nakon informacije u medijima da se diplomatu zamjera što je napisao roman u kojemu opisuje homoseksualni odnos dvojice muškaraca

Kiril Maričkov (39), koji je također pravnik i pisac, oženjen i otac obitelji, objavio je roman pod nazivom 'Clandestination' u kojemu opisuje sudbinu ilegalnih imigranata iz Istočne Europe u Italiji, napose u Rimu, crpeći građu iz društvene zbilje. Knjigu je posvetio ženi, djeci i Bogu.

Odgovarajući na pitanje agencije France Presse, ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice mons. Federico Lombardi nije komentirao pozadinu afere, ali nije ni opovrgnuo odbijenicu Vatikana. Doista, državni tajnik "nije prihvatio prijedlog" Bugarske, rekao je.

'Postupak odobravanja veleposlanika je uobičajena stvar' za sve kandidate i zasad 'nema bugarskog veleposlanika' na dužnosti u Rimu, dodao je.

U Sofiji je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Dimitar Japrakov potvrdio da Sveta Stolica nije službeno odgovorila na prijedlog koji je Bugarska uputila u ožujku, ne želeći komentirati razloge takve situacije.

No Bugarska ne želi predložiti drugog kandidata, što stvara napetost između Vatikana i te bivše republike komunističkog bloka gdje su pravoslavci najveća vjerska zajednica.