PREKRŠIO VLADINU UREDBU?

Varga platio PR tvrtki članak na Wikipediji

03.10.2014 u 19:27

Bionic
Reading

Dok je još bio na čelu HZZO-a, ministar zdravlja Siniša Varga angažirao je PR tvrtku Rijetka biljka za izradu monografije HZZO-a, trening javnog nastupa djelatnika i izradu stranice na Wikipediji. Sve to iz proračuna je plaćeno 177 tisuća kuna, i to pod sumnjom da je Varga prekršio Vladinu uredbu o zabrani angažiranja PR agencija

Vlada je prije dvije godine zabranila ministrima, čelnicima državnih zavoda i agencija da na teret proračuna angažiraju PR tvrtke bez posebne Vladine dozvole. Argument je bio taj da je u istim tim ministarstvima i agencijama zaposleno sasvim dovoljno stručnjaka za odnose s javnošću koji mogu sve potrebne poslove sami odraditi.

Budući da je, kako navodi Slobodna Dalmacija, HZZO prije nekoliko mjeseci angažirao tvrtku Rijetka biljka (bavi se komunikacijom i odnosima s javnošću, kao osnivač i direktor navodi se Igor Prstec), a prije toga nije od Vlade zatražio dozvolu - javnost je posumnjala u kršenje uredbe o zabrani angažmana PR tvrtki.

Glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut tvrdi da nije bilo kršenja uredbe, jer Rijetku biljku, tvrdi, nisu angažirali za upravljanje odnosima s javnošću. U uredbi Vlade, naime, nije strogo definirano što točno jest ili nije odnos s javnošću ili 'PR posao'. No definitivno je zabranjeno'obavljanje poslova uspostavljanja i održavanja odnosa s javnošću i upravljanja komunikacijama prema definiranim ciljnim skupinama ili javnostima (u daljnjem tekstu: PR poslovi)'.

Zbog kojih su točno poslova angažirali Rijetku biljku, i platili je 177 tisuća kuna, Korkut je ovako objasnio: 'Ugovor s tvrtkom Rijetka biljka ne odnosi se na poslove uspostavljanja, održavanja i upravljanja odnosima s javnošću (...) već se isključivo radi o angažmanu tvrtke na dva projekta – izradi dvojezične (hrvatsko-engleske) monografije HZZO-a te podršci oblikovanju prezentacija HZZO-a i treninga javnog nastupa za govornike HZZO-a na planiranoj međunarodnoj konferenciju u Opatiji', navodi Korkut i dodaje da su, uz ove poslove, dogovorili još i postavljanje i uređivanje stranice HZZO-a na internetskoj enciklopediji Wikipediji.

'Dakle, bilo kakvo dovođenje u vezu poslova iz ovog ugovora s opsegom poslova koji se definiraju u Odluci Vlade koju spominjete promašeno je i zlonamjerno', zaključuje Korkut.

Tvrdi da se proteklih godina često interno pokušavalo izraditi monografiju HZZO-a, no do sada nisu uspijevali jer im kadrovi unutar HZZO-a nisu za to bili dovoljno stručni: 'Taj projekt nikada nije realiziran zbog procjene prevelikog angažmana djelatnika, neuređene arhive, ali i nedostatka vlastitih stručnih kadrova za izradu takve publikacije. Monografija je vrijedna publikacija i za HZZO i za širu javnost jer uključuje širok povijesni pregled organiziranja samog Zavoda i zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, zbog čega smo i bili motivirani pokretanjem njene izrade na profesionalan način.'

Za važnost izrade monografije Korkut ističe činjenicu da je HZZO od srpnja prošle godine postao i Nacionalna kontakt točka, odnosno početni izvor informacija o hrvatskom zdravstvenom sustavu za sve građane Europske unije. 'Postojanje monografije HZZO-a time je postala i nužnost. Ovaj posao uključuje detaljan pregled arhive HZZO-a, istraživanje povijesti HZZO-a kroz vlastito prikupljanje arhivskog materijala, intervjuiranje bivših čelnika HZZO-a, zatim izradu idejnog i sadržajnog koncepta monografije pa i pisanje svih tekstova, uređivanje, lektoriranje i prijevod tekstova na engleski jezik.'

Tvrtka Rijetka biljka odradila je u Opatiji i medijski trening: 'Drugi projekt odnosi se isključivo na podršku oblikovanju prezentacija te treningu javnog nastupa govornika HZZO-a na međunarodnoj konferenciji koja je, prema sastavu govornika i očekivanom sastavu gostiju, iznimno važna za HZZO i za domaće zdravstvo.'

Uređivanje stranice na Wikipediji bio je očito popratni posao, a sve zajedno HZZO i dalje ne doživljava kao 'PR posao' te zato tvrde da uredba nije prekršena.